Stad

NL
V

Geldautomaat Belgiëplein keert niet meer terug na dubbele plofkraak

18 januari 2019, 12.12 uur · Aangepast 18 januari 2019, 12.39 uur · Foto: Inter Visual Studio | Vivian Tusveld

De geldautomaat aan het Belgiëplein in Nieuw-Sloten, die tot twee keer toe doelwit was van een plofkraak, keert niet meer terug. Dat bevestigt ABN Amro aan AT5. Over de terugkomst van de getroffen pinautomaat aan het Surinameplein wordt nog gesproken.

Eind 2018 en begin 2019 werden in de regio Amsterdam tien geldautomaten doelwit van plofkrakrers. Bij geen van de plofkraken werd er buit gemaakt, maar de schade aan de automaten en de panden waarin zij zaten was groot. De geldautomaat aan het Belgiëplein werd zelfs tot twee keer toe doelwit.

Lees ook: Politie: 'Meeste plofkraken mislukken, het lijkt alsof men volhardend is'

Standaardprocedure
Het is volgens een woordvoerder van de bank standaardprocedure om na een plofkraak te evalueren of een geldautomaat terugkeert. 'We hebben te maken met aanzienlijke schade. We gaan dan in gesprek met de pandeigenaar waar de geldautomaat in is gevestigd, omwonenden, ondernemers en het stadsdeel. We bekijken ook of er voldoende alternatieven zijn om contant geld te verkrijgen. Het is een optelsom van factoren.'

Tonnen schade
Volgens de bank loopt de schade van een plofkraak op tot in de tonnen. In het geval van het Belgiëplein is besloten om de geldautomaat niet terug te laten keren. Van het Surinameplein wordt daar nog overleg over gepleegd. De andere getroffen ABN-automaten keren terug of zijn inmiddels al teruggekeerd.

Lees ook: Twee Amsterdammers gepakt na reeks plofkraken: meer aanhoudingen niet uitgesloten

De politie heeft in het onderzoek naar de reeks plofkraken twee Amsterdammers aangehouden. Sindsdien zijn er geen plofkraken meer geweest. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.