Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Hiphopfestival Encore gaat niet door

21 januari 2019, 15.59 uur · Foto: Flickr.com / The Come Up Show

Een tegenslag voor hiphopliefhebbers in de stad: festival Encore gaat dit jaar niet door. De organisatoren staken de voorbereidingen voor de komende editie.

Twee grote afknappers zorgen ervoor dat de editie van Encore Festival 2019 niet doorgaat, meldt muzieksite 3voor12. De eerste oorzaak is dat de editie van 2018 geteisterd werd door veel regen. 'Daardoor viel de laatste week van de voorverkoop – voor dit evenement altijd heel belangrijk – nogal tegen', zegt Maarten van Vugt van organisator Mojo Concerts. Met het uitvallen van Encore is Appelsap het enige hiphopfestival dat dit jaar in de stad wordt gehouden.

Festivals buiten de ring
Daarnaast had de organisatie moeite met het vinden van een geschikte plek. De laatste jaren wordt het festival op het NDSM-werf gehouden. Van Vugt vindt dat een mooie plek, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. ‘De kosten voor een eendaags evenement zijn daar hoog. Het is bovendien geen geheim dat de gemeente Amsterdam festivals steeds meer buiten de ring wil hebben.'

Ook laat Mojo Concerts aan de muzieknieuwssite weten dat stadsdeel Noord een gebied in ontwikkeling is, en daardoor er ook meer weerstand tegen geluidsoverlast komt.

De eerste keer dat het hiphop- en clubfestival gehouden werd, was in 2014. De laatste jaren traden grote hiphopnamen op op het NDSM-werf, zoals Cardi B, Rae Srummerd en Migos. Het jaarlijkse festival wordt gezamenlijk georganiseerd door Mojo Concerts, de Melkweg en Encore. Er is nog hoop dat het hiphopfestival volgend jaar terugkeert, want volgens Van Vugt gaat de stekker niet definitief uit het project. 

De wekelijkse clubavond van Encore in de Melkweg gaat wel gewoon door.