Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tramellende neemt langzaam af: GVB verwacht na de spits weer punctueel te zijn

22 januari 2019, 06.37 uur · Aangepast 22 januari 2019, 18.44 uur · Foto: AT5

Al de hele dag is het tramverkeer in de stad ernstig ontregeld. Door de stroomstoring bij de tramremise in de Havenstraat rijden meerdere trams niet volgens dienstregeling. Vanwege de storing is ook is een stroomafnemer van een tram gevallen.

Update 18.30 uur: 
Bijna alle trams rijden weer volgens dienstregeling. Alleen tram 5 en 13 zijn nog verstoord en rijden daardoor met een lichte vertraging van minder dan een kwartier. Het GVB verwacht dat na de spits alles weer rijdt zoals normaal.

Update 14.00 uur:
Het GVB meldt dat er weer stroom is in de remise, waardoor er geleidelijk weer trams naar buiten kunnen rijden. Op dit moment zit het tramnetwerk op 60 procent van de stroomcapaciteit. Het GVB verwacht rond 17.00 uur weer op volle sterkte te zijn. Op dit moment worden de bovenleidingen gecontroleerd. Reizigers moeten rekening houden met drukte in de trams. Ook kan er nog sprake zijn van vertragingen door drukker wegverkeer vanwege de sneeuw.

Update 12:45 uur: 
Om 13:00 uur hoopt het GVB weer meer trams te kunnen laten rijden. Rond die tijd probeert Liander de 10 kilovolt-schakelaar weer om te zetten. Het GVB moet dan kijken of de transformatoren die de spanning terugbrengen naar het voltage van de bovenleiding het nog doen. Als dat het geval is, hoopt het vervoersbedrijf weer extra trams uit te kunnen laten rijden.

Al hele ochtend verstoring
Sinds vanmorgen rijden de trams 1, 2, 3, 4, 5, 7, 11, 12 13, 17, 19 en 24 niet. 

Even leek het erop dat het tramverkeer langzaam weer op gang zou komen, maar omdat de stroom in de bovenleiding van de Havenstraat zo heet werd, leidde dit tot vonken van de bovenleiding bij de Havenstraat en is een stroomafnemer van tram 13 afgebroken. 

Op beelden is te zien dat deze stroomafnemer op straat ligt. Ook is een brandweervoertuig ter plaatse.

Excuses
Het GVB laat weten dat het tramnetwerk hierdoor behoorlijk verstoord is. Een woordvoerder van het vervoersbedrijf laat weten dat de stroomstoring naar verwachting rond 13.00 uur is verholpen.

Reizigers worden geadviseerd om zich warm te kleden. Ook biedt het GVB excuses aan vanwege de storing.

Update stroomstoring tram: We hebben weer stroom in de remise, waardoor we geleidelijk weer trams naar buiten kunnen rijden. We verwachten rond de avondspits de trams weer op volle sterkte te hebben rijden. Wel onderzoeken we nog de stroomvoorzieningen op goede werking.

— GVB Amsterdam (@GVBnieuws) January 22, 2019