Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studenten uitgeput, opgejaagd en in de stress door leenstelsel

28 januari 2019, 08.31 uur

Door de afschaffing van de basisbeurs ervaren veel studenten psychische problemen. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction onder meer dan 500 studenten (hbo en universitair).

Sinds 2015 krijgen studenten geen basisbeurs meer. Wie toch geld nodig heeft om te kunnen studeren, moet lenen. VVD, PvdA, D66 en GroenLinks wilden met het geld dat bespaard werd de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Dat laatste gebeurde niet, maar door het leenstelsel ervaren veel studenten wel veel stress.

Lees ook: Ook tweedejaars studenten blijven vaker thuis wonen

'60 procent van de lenende studenten zegt regelmatig stress te ervaren door hun studieschuld. Van de studenten die lenen, spreekt 40 procent over "emotionele uitputting" en 39 procent maakt zich zorgen over zijn of haar financiële situatie', schrijft het AD vandaag. Uit het onderzoek blijkt dat studenten die lenen zich elke week wel een dag 'extreem vermoeid' voelen en 40 procent schrapt sociale activiteiten om geld te besparen.

Het onderzoek van Motivaction is gedaan in opdracht van de overkoepelende studentenorganisatie Interstedelijk Studentenoverleg (ISO).