Stad

'Badr Hari en Hesdy Gerges betrapt op doping'

28 januari 2019, 18.31 uur · Aangepast 28 januari 2019, 21.25 uur

Glory Kickboxing / Eric Jackman
Glory Kickboxing / Eric Jackman

Badr Hari en Hesdy Gerges zijn betrapt op het gebruik van doping. De Amsterdamse kickboksers stonden op 3 maart van vorig jaar tegenover elkaar in Rotterdam tijdens het evenement Glory 51.

De verboden middelen zouden in de urine van beide vechters zijn aangetroffen, meldt Nieuwsuur. Ook de Braziliaan Ariel Machado en Kroaat Mladen Brestovac testten positief op het gebruik van doping.

Lees ook: Badr Hari wint in matig gevecht van Hesdy Gerges

De onafhankelijke tuchtrechter van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) buigt zich nu over de zaak, die een schorsing van maximaal vier jaar kan opleggen. De Amerikaanse kickboksorganisatie Glory begon in april 2017 met dopingcontroles, waarbij zij het ISR inhuurde voor onafhankeijke tuchtrechtspraak bij dopinggevallen.

Glory zou het ISR hebben verzocht om een beëindiging van de samenwerking én het stopzetten van de vier lopende dopingzaken. Zij zouden daarnaast het advocatenkantoor Morgan in Londen hebben ingehuurd, dat eerder tennisster Maria Sjarapova en wielrenner Chris Froome verdedigde, om hun onschuld te bewijzen. Deze sporters werden ook beschuldigd van dopinggebruik.

Het is niet bekend om welke middelen het gaat. Eerder werd een andere kickbokser, de Nederlands-Marokkaanse Ismael Lazaar, van dezelfde organisatie geschorst voor vier jaar vanwege dopinggebruik.