Cultuur

NL
V

Yassine Boussaid nieuwe directeur theater De Meervaart: 'Het is gewoon mijn huis'

28 januari 2019, 19.53 uur · Aangepast 5 februari 2019, 14.04 uur

Theater De Meervaart heeft vanaf vrijdag 1 februari een nieuwe directeur: Yassine Boussaid. Hij volgt Andreas Fleischmann op, die vrijdag begint bij het DeLaMar Theater.

Boussaid begon vijf jaar geleden bij het theater als programmeur. 'Het is gewoon mijn huis. Dit is een prachtige kans om weer door te groeien en het theater op een mooie manier verder te brengen.'

Cultureel hart
De nieuwe directeur van De Meervaart heeft een cultureel hart. Zo richtte hij het Amsterdam Andalusisch Orkest op, was hij werkzaam bij de gemeente Amsterdam op de afdeling Kunst & Cultuur en zat hij in de adviescommissie voor het Fonds voor de Podiumkunsten. 

'Opkomende middenklasse'
Volgens Boussaid staat de stad er goed voor. En dat wil hij - nog meer dan het theater nu al doet - tot uiting laten komen. 'We hebben een prachtige stad en we zitten hier in hartje Nieuw-West: stedelijke vernieuwing, een opkomende middenklasse met een niet-westerse achtergrond, die ook wat te besteden heeft. En die ook denkt: 'Ik wil ook naar iets toe waar ik mijzelf in kan herkennen'. Als je het theater daarop kan aanpassen en kan laten matchen, dan krijg je een hele mooie, diverse afspiegeling van je programmering en van je publiek', aldus Boussaid. 

Dromen en ambities
Namen wil hij nog niet noemen, maar de nieuwe directeur heeft een hoop dromen. 'Een grote artiest uit het Midden-Oosten een bekende operazanger of een fantastisch orkest uit Londen dat je hier naartoe kan halen. Wat dat betreft zitten er mooie uitdagingen in, maar dat valt of staat natuurlijk met budget en wat je voor elkaar kunt krijgen.'