Start van hoofdcontent

Stad

nl

Netbeheerder uit zorgen over betaalbaarheid energierekening

29 januari 2019, 07.30 uur · Foto: Pixabay

Liander, de netbeheerder van Amsterdam, vreest dat veel huishoudens hun energierekening niet meer kunnen betalen. De meeste gezinnen ontvangen rond deze tijd hun eerste energierekening van het jaar en die zal flink hoger zijn dan een maand geleden.

De overheid heeft in 2019 een forse belastingverhoging doorgevoerd en ook de netbeheerkosten zijn gestegen. En met ook nog eens de stijgende kosten voor stroom en gas, gaan de meeste huishoudens tot enkele tientjes per maand meer betalen.

'Opgave om te betalen'
Vooral voor gezinnen met een laag inkomen zorgen die extra kosten voor grote problemen. Liander directeur Klant & Markt, Mascha van Vuuren, spreekt tegenover EenVandaag haar zorgen uit. 'Voor 750.000 mensen in Nederland is het nu al iedere maand een hele opgave om hun energierekening te betalen. We krijgen als netbeheerders jaarlijks duizenden verzoeken doorgestuurd van klanten die niet langer hun rekening kunnen betalen.'

Naast Liander voorziet ook het Nibud grote problemen. 'Het aantal huishoudens met betalingsproblemen stijgt. Van die groep krijgt maar liefst 34 procent geen hulp', zegt directeur en oud-wethouder van Amsterdam, Arjan Vliegenthart.

'Professionele hulp'
Volgens het Nibud hebben 1,5 miljoen huishoudens in het land betalingsproblemen. De helft daarvan heeft ernstige betalingsproblemen, zegt Vliegenthart. 'Belangrijk is dat het voor iedereen duidelijk wordt dat mensen professionele hulp nodig hebben zodra ze achterlopen met het betalen van de huur of de hypotheek of bijvoorbeeld dreigen afgesloten te worden van energie.'