Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stadsdeel Centrum wil geen digitale reclamezuilen en trekt vergunning alsnog in

29 januari 2019, 18.00 uur · Foto: Picnic Network

Het Stadsdeel Centrum heeft de vergunning voor 28 digitale reclamezuilen ingetrokken na bezwaren van verschillende bewonersverenigingen. Dat betekent dat de exploitant de zuilen moet verwijderen of een nieuwe vergunning moet aanvragen.

Vorig voorjaar verleende het stadsdeel nog wel de tijdelijke vergunning voor de 28 zogenoemde mupi's met bewegende reclame-uitingen. Ze  zouden er tot deze zomer mogen staan. Maar juist doordat die beelden bewegen, waren ze een doorn in het oog voor vijf bewonersverenigingen, waaronder de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad en huurdersvereniging Centrum.

Lees ook: Actiegroep wil komst 28 digitale reclamezuilen Centrum tegenhouden

Succes
De vijf verenigingen maakten met succes bezwaar. Het stadsdeel vindt bij nader inzien dat de digitale reclamezuilen in strijd zijn met de regels. 'Dit soort reclame draagt bij aan de vercommercialisering van de openbare ruimte', zegt stadsdeelbestuurder Micha Mos. Ook zou de reclame gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid, meent hij.

Er staan nog wel zeven andere mupi's in het centrum. Omdat daar destijds geen bezwaar tegen is gemaakt, kan het stadsdeel die tijdelijke vergunning niet alsnog intrekken. Deze mupi's staan er tot medio juli. Het stadsdeel kondigt aan dat nieuwe vergunningaanvragen voor digitale reclamezuilen zullen worden geweigerd.