Start van hoofdcontent

Stad

nl

Poepluiers met vrachtwagen naar Italië voor recycling

30 januari 2019, 14.09 uur · Foto: Foto via AT5-Whatsapp (06-51190938)

Bewoners van stadsdeel Oost kunnen sinds kort de poepluiers van hun kindjes in een speciale afvalbak gooien. De luiers worden dan gerecycled en dat is duurzaam. Maar daarvoor moeten ze wel eerst per vrachtwagen naar Italië.

Dat ontdekte Napnieuws.nl, de Amsterdamse nieuwswebsite van studenten journalistiek aan de UvA. De poepluiers van Olivier en Olivia maken een reis van 1244 kilometer voordat zij gerecycled kunnen worden tot grondstoffen voor wasknijpers, tassen en mest.

Lees ook: Oost doet proef met afvalcontainers voor luiers

Er is namelijk geen Amsterdamse luierrecyclingfabriek. In Italië staat die van P&G, het bedrijf achter Pampers en aanjager van het initiatief. 'We zijn ons bewust van het feit dat er een ecologische voetafdruk zal zijn door de logistiek', zegt een woordvoerder van P&G tegen Napnieuws.nl. 'We bestuderen manieren van transport met een lage uitstoot.'

Toch zou de flinke trip naar Italië nog altijd milieuvriendelijker zijn dan de luiers in Nederland verbranden. Afvalenergiebedrijf AEB, de andere partij achter het initiatief, onderzoekt samen met P&G of het zin heeft om een recyclingsfabriek in Amsterdam te bouwen. De luiercontainers in Oost zijn nog een proef.