Start van hoofdcontent

Stad

nl

BOA's voeren vandaag actie en schrijven geen bonnen uit

31 januari 2019, 07.00 uur · Aangepast 31 januari 2019, 09.12 uur · Foto: AT5

BOA's voeren vandaag actie omdat ze meer verdedigingsmiddelen willen, zoals wapenstokken en pepperspray. De twee vakbonden, de BOA Bond en de bond BOA ACP, staan al een tijdje op gespannen voet met burgemeester Femke Halsema.

Amsterdamse buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) schrijven vandaag vanaf 7.00 uur een etmaal lang geen bonnen uit voor 'ongevaarlijke acties', zoals zwartrijden en parkeerovertredingen, vertelt Erik Lakenman van de BOA Bond. 'De eerste ploeg komt tegen die tijd bij elkaar. We lichten ze in en daarna is het zoiets van: "succes ermee".' Omdat het niet duidelijk is of elke handhaver in de stad meedoet, is het begaan van een overtreding natuurlijk altijd op eigen risico. 

Lees ook: BOA's bereiden stevige acties voor

Geweldsmonopolie bij agenten
De BOA's eisen al langere tijd extra verdedigingsmiddelen. De handhavers willen gebruikmaken van bijvoorbeeld pepperspray en een wapenstok. De bonden hebben eerder aangedrongen op uitbreiding van de verdedigingsmiddelen, maar zonder succes. 'We hadden vorige week een gesprek met Halsema en eerder spraken we in bij een vergadering van de commissie Algemene Zaken, maar we hebben ze niet overtuigd', aldus Lakenman.

Lees ook: Ongewapende BOA's vrezen oud en nieuw: 'Dit kan ernstig mislopen'

Burgemeester Halsema is geen voorstander van de extra verdedigingsmiddelen voor BOA's. Zij volgt het advies van de politie die zegt dat het geweldsmonopolie bij agenten moet blijven liggen. De bonden willen met de actie de druk op Halsema opvoeren. De partijen gaan 6 februari namelijk opnieuw met elkaar om de tafel. 

Vuilnis en foutgeparkeerde auto's
Niet alle BOA's doen mee aan de actie van vandaag. Lakenman: 'De in totaal 450 handhavers uit domeinen 1 en 4 geven geen bekeuringen', legt Lakenman uit. 'Dit betekent dat we niet gaan toezien op foutgeparkeerde auto's en fietsen en verkeerd geplaatst vuilnis.' Maar stilzitten doen de BOA's ook weer niet volgens de BOA Bond: 'BOA's delen wel boetes uit voor overtredingen waarbij een gevaarlijke situatie ontstaat,' aldus Lakenman.

Volgens Lakenman zou er ook niet gecontroleerd worden in het openbaar vervoer. Maar bij het GVB werken ze met eigen handhavers die niet meedoen aan de actie, zo laat het stedelijk vervoersbedrijf in een reactie aan AT5 weten. Dus zwartrijders krijgen gewoon een boete.

Lees ook: Bespuugd en uitgescholden: 'Onwetendheid en frustratie, ze weten niet beter'

De toenemende agressie en het gebruikte geweld tegen de BOA's, hangt met het protest samen. 'Dat wordt gewoon erger,' aldus Lakenman. Verder spelen de problemen bij de politie een rol bij de BOA-eisen. 'De laatste jaren kwamen er minder politieagenten, maar meer BOA's op straat,' zegt Erik Lakenman. En dat heeft een reden: 'De politie heeft last van hun onderbezetting, bovendien richten ze zich tegenwoordig meer op high-impact crimes, ze leggen de prioriteiten ergens anders.' 

Lees ook: Eén derde van handhavers dagelijks geconfronteerd met geweld

BOA's en de politie
De vakbonden willen dat politieagenten het werk van de BOA's meer gaan waarderen. 'Het zijn echte professionals, die hun opleiding helemaal afgerond hebben', vertelt Lakenman. 'Maar ons gaat ook de taakverdeling aan. We stellen ons de vraag: wat is normaal om ons werk goed te kunnen doen?'

Als de actie van vandaag geen resultaat oplevert, volgt er mogelijk een landelijke BOA-actie.