Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Snellere trein naar Berlijn pas in 2025

31 januari 2019, 14.35 uur · Aangepast 1 februari 2019, 07.21 uur · Foto: Bart

Het duurt nog jaren voordat er een snellere treinverbinding komt tussen Amsterdam en Berlijn. Pas in 2025 zijn reizigers maximaal een uur korter onderweg.

Nu doet de directe trein tussen Amsterdam en Berlijn een krappe 6,5 uur over het ongeveer 640 kilometer traject. Stientje van Veldhoven, de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, hoopt dat de treinrit over twee jaar met een kwartier ingekort is. In 2025 kan de reistijd nog eens 40 minuten tot een uur verkort worden, meldt NH Nieuws

Van Veldhoven laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de tijdwinst een aardige kostenpost is. Een 'significante versnelling' kost tussen de 0,5 en 7 miljard euro. De staatssecretaris: 'Ik blijf ambitieus, maar ben ook realistisch'.

Nu duurt de reis lang omdat de trein op ieder Nederlands en Duits intercitystation stopt. Daarnaast moeten de locomotieven vlak over de Duitse grens gewisseld worden. Het kabinet wil internationale treinen aantrekkelijk maken als alternatief voor kortelijnvluchten met het vliegtuig. In 2018 namen meer dan 1 miljoen reizigers de trein naar Berlijn.