Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Waar kun je nog met Nederlands terecht in de winkel?

1 februari 2019, 07.00 uur · Aangepast 1 februari 2019, 13.35 uur · Foto: AT5

Je hoort Amsterdammers er regelmatig over klagen. 'Ik kan niet eens meer fatsoenlijk koffie in het Nederlands bestellen omdat het personeel alleen maar Engels spreekt.' Maar is dat ook echt zo? AT5 zocht het uit en legde veertien drukke winkelstraten onder de loep. Waar word je in het Engels aangesproken? Dat resulteerde in deze kaart.

AT5 heeft in ieder stadsdeel de grootste winkelstraten bezocht en per winkel gekeken of we in het Engels of Nederlands werden geholpen. In totaal bezochten we 1462 winkels.   

Niet geheel verrassend staat de Kalverstraat op nummer 1. In meer dan een kwart van de zaken wordt de klant in het Engels aangesproken. De Kinkerstraat volgt daarop met 22% en op de derde plek met 18% de Utrechtsestraat. Vooral in de binnenstad treffen we Engels sprekende medewerkers. 

Andere stadsdelen
Buiten het centrum zijn de percentages beduidend lager dan in de binnenstad. In Oost testen we bijvoorbeeld de Linneausstraat, waar maar in 6 van de 68 winkels Engels werd gesproken. Op de Middenweg en in de Javastraat is dit nog lager. We worden niet of nauwelijks geholpen door Engels sprekend personeel. Op het Osdorpplein is er zelfs helemaal geen Engelstalig personeel te vinden. En op de Bos en Lommerweg word je alleen bij een nagelstudio in het Engels geholpen.  

Tekort aan Nederlandstalig personeel
Toch klagen Amsterdammers regelmatig over het ontbreken van Nederlands sprekend personeel. 'Dat verbaast mij niets', zegt Pim Evers, voorzitter van Koninklijk Horeca Nederland in Amsterdam en tevens de eigenaar van tientallen zaken in de stad zoals Cannibale Royale en Disco Dolly. Horecazaken nemen volgens hem steeds vaker Engels sprekend personeel aan omdat er simpelweg nauwelijks Nederlandstalige medewerkers te vinden zijn. 'We zien een trend dat de Nederlandse arbeidsmarkt uitgeput raakt en de banengroei is groter dan in andere sectoren. Er zijn bedrijven die zich nu focussen op het buitenland om personeel te werven.' 

Wat doet dit met onze taal?  
Daarnaast hebben de zaken in de binnenstad er ook profijt van aangezien de klanten vaak toeristen zijn, maar wat doet dit met onze taal? AT5 sprak met meerdere betrokken over dit fenomeen. De achtergrondreportage is vanmiddag op onze website te vinden.