Start van hoofdcontent

112

nl

Proeftuinkazerne Victor in Dapperbuurt officieel geopend

1 februari 2019, 17.31 uur · Aangepast 1 februari 2019, 17.54 uur

Na jarenlange vertraging en discussies is vandaag proeftuinkazerne Victor officieel geopend in de Dapperbuurt. De brandweer gaat van 24-uursdiensten over naar twee keer acht. Ook willen ze meer doen aan preventie. De kazerne sluit in de nachtelijke uren. Het nieuwe rooster moet bijdragen aan de cultuurverandering binnen de brandweer.

De opening werd verricht door burgemeester Femke Halsema en brandweercommandant Leen Schaap. De afgelopen maanden is de kazerne flink verbouwd. Zo zijn de slaapzalen uit het pand gehaald en omgetoverd tot werkplekken en vergaderruimtes. 

Lees ook: Reconstructie: Hoe nachtsluiting Kazerne Victor er hoe dan ook moest komen

Er is de laatste maanden veel gediscussieerd over de vraag hoe veilig de nachtelijke sluiting nu eigenlijk is. Lange tijd hield de ondernemingsraad van de brandweer het project tegen: maar de OR ging net nadat burgemeester Halsema was aangetreden toch overstag. Dat kwam voornamelijk omdat de burgemeester een gesprek had gevoerd met de ondernemingsraad.

Magie van Halsema
De magie van Halsema was commandant Leen Schaap ook opgevallen, zo vertelde hij in zijn toespraak vanmiddag. 'In 2011 spraken we de proeftuinkazerne al af. Dat werd een moeilijk traject. De burgemeester komt en het is af. Dat wekt voor mij veel vertrouwen voor de toekomst. Hou dat vast, dan gaan we samen op weg naar een hele mooie brandweer.'

Lees ook: Burgemeester: Felle weerstand brandweerlieden tegen vernieuwing is 'onacceptabel'

Bevelvoerder Tom Trotsenburg koos bewust om voor kazerne Victor te gaan werken: 'De reden is niet echt anders dan op andere kazernes. We doen alleen een stapje meer richting de maatschappij.' Met dat stapje richting de maatschappij bedoelt Trotsenburg dat de brandweerlieden van kazerne Victor meer gaan werken aan preventie. De ambitie is om een belangrijke buurtfunctie te krijgen.

Werving en selectie
Het werken in ploegen van twee keer acht uur per dag moet bijdragen aan het doorbreken van de heersende mannencultuur. Die is er nog steeds, zo bleek ook bij een blik op de uitrukploegen van kazerne Victor. 'Toen ik hier 2,5 jaar geleden binnenkwam, waren er nog maar vier vrouwen in dienst bij de Amsterdamse brandweer. De werving en selectie moet echt aangepast gaan worden. Hier hebben we ook de OR voor nodig. Die omarmen diversiteit, hoorde ik net. Ik kijk erg uit naar de gesprekken met hen', aldus Schaap.

Lees ook: Ondernemingsraad brandweer: nachtelijke sluiting Kazerne Victor is niet veilig

De komende periode wordt door de brandweer geëvalueerd wat de gevolgen zijn van de nachtelijke sluiting van kazerne Victor. Waar nodig, worden er aanpassingen gedaan.