Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Promo-actie Uber stimuleerde chauffeurs om veel te rijden

3 februari 2019, 07.00 uur · Aangepast 3 februari 2019, 10.33 uur

Ook nadat Uber in december veiligheidsmaatregelen aankondigde die vermoeidheid bij chauffeurs tegen moesten gaan, stimuleerde het bedrijf chauffeurs veel te rijden in een korte tijd met een promotie-actie. Uber sluit soortgelijke acties in de toekomst ook niet uit.

Dat laat Uber aan AT5 weten na vragen over de promotie-actie van december vorig jaar. Chauffeurs hoefden, als ze binnen een week vijftig ritten hadden gereden, de rest van die week geen commissie meer te betalen. Die commissie is normaal gesproken 25 procent. Deze actie kwam bovenop de door het Uber-algoritme bepaalde bonussen voor rijden in drukke periodes.

Tekst gaat door onder video

Vijftig ritten-actie
De actie begon eind november. Er was toen al kritiek op de app van Uber. Die zou chauffeurs aanmoedigen vaak en lang op de weg te zijn. Na een dodelijk ongeluk begin december op de Rozengracht waar een Ubertaxi bij betrokken was, kondigde Uber een verplichte langere pauze voor chauffeurs aan om vermoeidheid tegen te gaan. Maar het bedrijf liet de vijftig ritten-actie gewoon doorlopen zoals gepland. In totaal duurde die vier weken.

Uberchauffeur 'John' (echte naam bij de redactie bekend) paste zijn werktijden aan de actie aan. Hij werkte twee keer zeven dagen op rij om zoveel mogelijk van de ritten zonder commissie te profiteren.

'Verleidelijk'
'Het is zo verleidelijk dat ze zo'n actie in één maand zetten. Dan denk je bij jezelf: ik ga me even een maand lekker kapot werken. De maand daarop doe ik wel lekker rustig aan. Maar je beseft je niet dat je je écht kapot aan het werken bent', vertelt John. 'Je hebt ook nog je accepteringspercentage, annuleringspercentage, je hebt je rating. Dat speelt allemaal een rol.'

Lees ook: Uber neemt maatregelen na reeks ongevallen: leeftijd chauffeurs omhoog

Maatregelen
Na nog twee dodelijke ongelukken in januari met Ubertaxi's voerde Uber een minimumleeftijd van 21 jaar voor nieuwe chauffeurs in. Ook moeten ze minimaal een jaar rijervaring hebben. Maar op de vraag of Uber stopt met promotie-acties als die van december, zegt het bedrijf niet uit te sluiten soortgelijke acties aan te blijven bieden.

Lees ook: Uber-directeur Thijs Emondts erkent: 'Dit hebben we niet goed gedaan'

'Waarom stoppen?'
Chauffeur John denk dat het de verkeersveiligheid niet ten goede komt. 'Dat kunnen ze in de media toch wel zien wat er allemaal gebeurt. In een korte tijd heel veel ongelukken. Gelukkig ben ik op een leeftijd dat ik een ervaren chauffeur ben en de stad goed ken.' Aan stoppen met Uber denkt hij dan ook niet. 'Ik kan er gewoon aan verdienen, waarom zou ik moeten stoppen.'

Lees ook: Wethouder Dijksma: 'Uber mag niet weglopen voor verantwoordelijkheid'

Uber ontkent aansporing
Uber zegt dat de promotie-acties bedoeld zijn om vraag en aanbod bij elkaar te brengen en om loyaliteit van chauffeurs te belonen. Het bedrijf zegt te kijken naar wat onder normale omstandigheden haalbaar is en ontkent dat het chauffeurs zo aanspoort veel te rijden.