Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het wordt de week van Chinees Nieuwjaar, klimaatspijbelen en OBA 100 jaar

4 februari 2019, 07.05 uur · Aangepast 4 februari 2019, 11.16 uur

Wat staat er deze week te gebeuren in de stad? AT5 zet wat zaken op een rij.

Chinees nieuwjaar
De start van het Chinees Nieuwjaar wordt dinsdag ook in Amsterdam groots gevierd. Zo vinden op de Dam vanaf 18.00 uur traditionele leeuwen- en drakendansen plaats. Deze moeten samen met de honderdduizendklappers die worden afgestoken, boze geesten verjagen. Op het dak van hotel Krasnapolsky wordt bovendien siervuurwerk afgestoken. Ook in de Nieuwmarktbuurt wordt het feest gevierd, onder meer bij de Chinese tempel Fo Guang Shan He Hua.

Het komend jaar wordt het Jaar van het Varken. Het is volgens de Chinezen een jaar waarin veel tekortkomingen van voorgaande jaren worden hersteld. Ook biedt het jaar nieuwe energie op sociaal gebied. 

BOA-bonden weer in gesprek met Halsema 
Woensdag vindt opnieuw een gesprek plaats tussen burgemeester Halsema, de Nederlandse BOA Bond en de vakbond BOA-ACP. De gesprekken gaan over het verzoek van de bonden om de standaarduitrusting van BOA's uit te breiden met een wapenstok, pepperspray en een bodycam. Drie weken geleden vond het eerste gesprek plaats tussen de bonden en de burgemeester.

Afgelopen donderdag voerden de BOA's actie. Ze schreven die dag geen bonnen uit voor onder meer zwartrijden en parkeerovertredingen. De burgemeester liet als reactie weten begrip te hebben voor de zorgen van de BOA's, maar dergelijke acties af te keuren. Eerder liet Halsema al weten dat ze niet van plan is de handhavers in hun wensen tegemoet te komen. Ze volgt de lijn van de politie die zegt dat het geweldsmonopolie bij agenten moet liggen.

Klimaatspijbelen
Veel middelbare scholieren willen donderdag spijbelen om mee te kunnen lopen met de klimaatmars in Den Haag. Ook Amsterdamse scholieren zijn dit van plan en daar heeft niet elke school bezwaar tegen. Onder meer het Spinoza Lyceum, het Vossius Gymnasium en het Barlaeus Gymnasium geven hun leerlingen toestemming om mee te doen met de staking, mits de ouders toestemming hebben gegeven.

Wethouder Moorman van Onderwijs heeft gemengde gevoelens over het voorgenomen klimaatspijbelen. 'Het is goed dat ze zich laten horen, want dit gaat om hun toekomst. Maar juist om klimaatverandering aan te pakken hebben we hele knappe koppen nodig. Dus daarom zie ik liever leerlingen in de klas dan dat ze staken.'

OBA honderd jaar
De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) bestaat honderd jaar. De bibliotheek viert haar verjaardag door vanaf vrijdag, de officiële dag, honderd dagen lang evenementen te organiseren. Een karavaan trekt in die periode door de hele stad, langs alle 27 OBA-vestigingen. Zo zijn er gratis taalactiviteiten, muziek- en theatervoorstellingen en is er aandacht voor bijzondere verhalen. 

Op vrijdag woont Prinses Laurentien de opening van de jublieumviering bij in OBA Oosterdok. Dit evenement is het enige evenement dat besloten is. Ook houdt burgemeester Halsema een toespraak en is er een voordracht van auteur Mano Bouzamour. Het feest begint om 14.00 uur.