Stad

NL
V

VNO-NCW: 'Luchthaven op zee financieel haalbaar'

4 februari 2019, 09.11 uur · Aangepast 4 februari 2019, 09.40 uur · Foto: Wikimedia Commons

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer zegt dat een luchthaven op zee financieel haalbaar is, mits er naast de uitbreiding van de luchthaven ook woningen gebouwd worden. Met de opbrengst van het grondgebied zou een groot deel van de kosten van de aanleg worden gedekt.

De aanleg van de luchthaven zou ongeveer 40 miljard euro kosten. De verkoop van het grondgebied van het huidige Schiphol zou 13 à 17 miljard euro opleveren, laat de werkgeversvoorzitter weten in een interview met De Telegraaf.

De Boer zegt tegen de krant dat naast de uitbreiding van de luchthaven met dit plan ook tweehonderdduizend woningen gebouwd kunnen worden, waardoor een groot deel van de kosten gedekt kunnen worden. Volgens de VNO-voorzitter zijn in eerdere plannen de opbrengsten van de woningbouw en het aandeel van pensioenfondsen nooit in het spel geweest. 

Lees ook: Milieuorganisaties slaan handen ineen tegen groei Schiphol

Advies groei
Een week geleden bleek dat er in de Omgevingsraad Schiphol (ORS) geen overeenstemming was over de groei van de luchthaven na 2020. ORS-voorzitter Hans Alders trok om die reden zijn adviesaanvraag terug, omdat 'de verschillen tussen de partijen zo groot zijn dat er geen advies is aan te brengen.'

De Tweede Kamer wil een nieuwe onderhandelingsronde over de uitbreiding. Daarnaast zou minister Cora van Nieuwenhuizen bezig zijn met een studie naar de luchthaven op zee.

Lees ook: Schiphol 'teleurgesteld' om uitstel uitbreiding Lelystad