Start van hoofdcontent

Stad

nl

Islamitische instellingen kunnen veiligheidscheck krijgen op kosten van gemeente

4 februari 2019, 17.34 uur · Aangepast 4 februari 2019, 19.43 uur

De eind januari aangekondigde beveiligingsmaatregelen voor moskeeën en andere islamitische instellingen, zijn bedoeld om bekladding, vernieling en brandstichting te voorkomen. Alle islamitische instellingen kunnen op kosten van de stad gecontroleerd worden.

Dat laat het stadsbestuur weten in een brief aan de gemeenteraad. Het college zegt de raadsleden 'gelet op de zichtbaarheid van de uit te voeren maatregelen' actief te willen informeren.

Lees ook: Halsema: 'Wij beschouwen de dreiging ernstiger dan in het verleden'

In de vandaag verstuurde brief staat dat moskeeën al sinds 2017 subsidie kunnen krijgen om beveiligingsmaatregelen te nemen. Daar zou echter weinig gebruik van zijn gemaakt. 'Desondanks is de driehoek van mening dat de weerbaarheid van de islamitische instellingen verbeterd moet worden', schrijft het stadsbestuur.

'Moskee moet geen vesting worden'
AT5
sprak eerder met twee moskeebesturen in de stad, zij zeggen blij te zijn met de veiligheidschecks. 'ik vind het een goed gebaar en ook nodig, ook voor het gevoel van veiligheid. Er is geen reële dreiging, maar bijvoorbeeld door veiligheidsfolie op de ramen te plaatsen, maak je je wel minder kwetsbaar. Ook camera's zouden welkom zijn', zegt Ali Alkanfoudi van de Salam Moskee in Zuid.

Ook de Emir Sultan Moskee, waar vorig jaar een onthoofde pop werd achtergelaten, zegt de check een goede stap te vinden. 'Voorkomen is beter dan genezen', vertelt Ibrahim Yilmaz. We kunnen niet altijd in de moskee zijn om alles in de gaten te houden. We zouden graag veiligheidsglas willen en beveiligingscamera's, en ook extra toezicht. Maar het moet vooral gaan om niet zichtbare maatregelen want de moskee moet geen vesting worden.'

'Bekladding, vernieling of brandstichting'
Er wordt door het stadsbestuur benadrukt dat er geen nieuwe of concrete dreiging is, maar dat er wel zorgen zijn over de veiligheid. 'De voorstelbare dreiging bestaat uit "een aanslag op een gebouw" middels bekladding, vernieling of brandstichting. Het gaat hierbij niet om een aanslag die gericht is op mensenlevens (zoals bij Jihadistisch terrorisme). Daarom worden er maatregelen getroffen die de risico’s op bekladding, vernieling en brandstichting zoveel mogelijk beperken en daarnaast de weerbaarheid van de gebouwen zullen vergroten.'

Lees ook: Ook Al Ummah-moskee hangt nieuwe beveiligingscamera's op

De gemeente biedt alle Islamitische instellingen in de stad een schouw van het gebouw aan, zodat duidelijk wordt waar verbeterpunten in de beveiliging zitten. Vervolgens wordt er een advies opgesteld waaruit blijkt welke maatregelen bij het gebouw nodig zijn. 'Daarbij kan gedacht worden aan ingooibeperkende folie op de ramen'.

Daarna worden de maatregelen door een aannemer uitgevoerd. Op een later moment wordt ook aan gebruikers en vertegenwoordigers van de islamitische instellingen een professionele training aangeboden, waarin zij praktische tips krijgen om het veiligheidsbewustzijn te verbeteren. 'Aan dit gehele traject zijn geen kosten voor de instellingen verbonden', schrijft het stadsbestuur.