Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Politieke partijen over Engels in winkels en horeca: 'Balans is zoek'

4 februari 2019, 15.13 uur · Aangepast 5 februari 2019, 17.24 uur

De SP en de Partij van de Ouderen vinden het een slechte ontwikkeling dat in veel Amsterdamse winkelstraten in het centrum uitsluitend Engels wordt gesproken.

'Prima als het Engels als een extra service wordt gegeven, maar er moet wel altijd Nederlands sprekend personeel aanwezig zijn. De balans is anders zoek', vindt SP-raadslid Erik Flentge. De Partij van de Ouderen vindt het zelfs ronduit belachelijk. 'Ouderen worden tegengewerkt, want die kunnen vaak geen Engels terugpraten', zegt Wil van Soest.

'Het is toch verschrikkelijk', zegt van Soest. Ík was laatst met mijn dochter in de Kalverstraat en ze wisten in de schoenenwinkel niet wat ze bedoelde met maat 46.' Ook toen de tachtiger onlangs in de Jordaan belandde werd er constant Engels tegen haar gesproken. Amsterdam moet wel van de Amsterdammers blijven', zegt ze fel. 

Hoog percentage
AT5 onderzocht afgelopen week de 14 drukste winkelstraten van de stad. In de Kalverstraat bleek dat je in ruim een kwart van de winkels wordt aangesproken in het Engels. In de Kinkerstraat is dat in 22 procent van de winkels en in de Utrechtsestraat gaat het om 18 procent.

Lees ook: Hoe vaak word je in het Engels aangesproken in Amsterdamse winkels?

Beter zoeken
Pim Evers van Koninklijke Horeca Nederland en eigenaar van ondermeer Disco Dolly wijt de hoeveelheid Engelssprekend personeel aan schaarste op de Nederlands arbeidsmarkt. 'Wij zien een trend dat de Nederlandse arbeidsmarkt uitgeput raakt en de banengroei wat groter is dan in andere sectoren.' Grote onzin, vinden Flentge en van Soest. Volgens de raadsleden is er in de stad genoeg Nederlands personeel te vinden. 'Ze moeten beter zoeken', zegt Wil van Soest. 'Er zijn genoeg studenten die wat bij willen verdienen, en die spreken ook nog Engels.' 

Opleiden
Flentge vindt dat winkeliers en horecabedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen om zoveel mogelijk lokale jongeren een kans te geven op een baan. 'Ik denk dat er in Amsterdam heel wat jongeren zijn in Zuidoost en Nieuw-West die heel erg graag een baantje willen. De jeugdwerkeloosheid in de stad is heel hoog in veel stadsdelen. Het lijkt me goed dat winkels, maar ook zeker horeca, juist die jongeren gaan opleiden om daar te kunnen gaan werken. Er staan volgens mij heel wat jongeren te popelen.'