Start van hoofdcontent

112

NL
V

Jan-Hein Kuijpers legt werk neer: 'Signaal naar minister Dekker'

5 februari 2019, 15.23 uur · Aangepast 5 februari 2019, 18.41 uur

Topadvocaat Jan-Hein Kuijpers is vanmiddag uit een getuigenverhoor weggelopen. Het is een protest tegen de bezuinigingen op de rechtsbijstand.

Kuijpers was vandaag in Arnhem om getuigen te horen in een grote liquidatiezaak waarin verschillende Amsterdamse verdachten terechtstaan. Zijn cliënt Hicham M. (24) uit stadsdeel Noord wordt verdacht van maar liefst twee moorden en een mislukte poging daartoe. Het is een complexe zaak met veel verdachten en nog meer ingewikkelde pgp-communicatie.

Toen Kuijpers en zijn collega-advocaten vandaag pgp-deskundigen hoorden in de zaak, kreeg hij een e-mail. Daarin stond dat de Raad voor Rechtsbijstand niet langer een vergoeding zal uitkeren voor de uren die Kuijpers maakt in dit specifieke proces. En dat terwijl de inhoudelijke behandeling nog maanden op zich laat wachten.

Verdediging neerleggen
Reden voor Kuijpers om te gaan staken en het getuigenverhoor te verlaten. 'Ik ga nu met de Raad voor Rechtsbijstand bellen en als ze zeggen "oke, u krijgt toch wel een vergoeding" dan ben ik er weer, anders niet', zegt Kuijpers tegen AT5. 'Ik zorg wel dat het niet in het nadeel van mijn cliënt is, ik laat die jongen natuurlijk niet vallen.'

Als de raad weigert, sluit Kuijpers niet uit dat hij de verdediging neerlegt. Dan moet zijn cliënt op zoek naar een andere advocaat, die ook weer recht heeft op een vergoeding. Bovendien loopt de zaak dan vermoedelijk vertraging op voor veel meer verdachten en hun gesubsidieerde advocaten. 'Ik denk niet dat ze het zover laten komen', voorspelt Kuijpers.

Lees ook: Vermoedelijke kopstukken 'mocromaffia' blijven vast

Wat de advocaat niet snapt is dat hij pas net 'blok C' heeft aangevraagd. Als een proces langer duurt, dan moeten advocaten steeds blokken aanvragen van 50 uur rechtsbijstand. Kuijpers heeft blok A en B al gebruikt en wilde nu C aanvragen. En dat weigert de raad. 'Terwijl andere advocaten in deze zaak al op blok F en G zitten', zegt Kuijpers. 

Actie tegen minister Dekker
Hij noemt zijn actie een signaal naar minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Die wil nog meer bezuinigen op de pro-deovergoedingen die advocaten krijgen voor de verdediging van arme verdachten. Advocaat Sander Jansen (die onder anderen topcriminelen Willem Holleeder en Benaouf A. bijstaat) kondigde eerder deze maand aan te stoppen met lange processen als deze plannen doorgaan. Kuijpers sloot zich daarbij aan. 'Wie A zegt, moet B zeggen. En nu zeg ik ook B', aldus Kuijpers.

Lees ook: Advocaten staken voor rechtbank tegen bezuinigingsplannen minister

De zaak waarbij Kuijpers vandaag aanwezig was draait om de wraakmoorden die in opdracht van Omar Lkhorf zouden zijn uitgevoerd. Nadat zijn broer Youssef omkwam in de Staatsliedenbuurt, zou zijn broertje Omar opdracht gegeven hebben tot meerdere liquidaties en moordpogingen. Hicham M. (24) zou verantwoordelijk zijn voor de dood van Eaneas Lomp en Chahid Yakhlaf. Ook zou hij betrokken zijn bij de mislukte aanslag op Nourdine 'Hitler' A.. In een andere zaak wordt hij daarnaast nog verdacht van een moord in Spanje.