Start van hoofdcontent

Stad

nl

Recherche wil speuren met particuliere stamboom-databank

6 februari 2019, 08.53 uur

De recherche wil het dna van ongeïdentificeerde doden uploaden naar een particuliere dna-databank. Via deze methode weten ze in de Verenigde Staten toch nog de identiteit van gevonden lichamen te achterhalen.

Dat meldt NRC Next. In Nederland liggen honderden onbekende doden begraven. De Amsterdamse en Rotterdamse recherche willen nu dna van deze anonieme mensen uploaden naar de particuliere dna-databank GEDmatch. Die is eigenlijk bedoeld om genealogisch onderzoek te doen naar voorouders. De afgelopen jaren is dit type stamboomonderzoek ontzettend populair geworden. Veel particulieren stonden hun dna vrijwillig af aan deze databanken.

Zestig onbekende doden
De recherche wil in eerste instantie alleen het dna van onbekende doden uploaden die niet door een misdrijf om het leven kwamen. Er is dan geen sprake van een strafrechtelijk onderzoek waarbij er meer wetten en regels gelden. Volgens Carina van Leeuwen, forensisch rechercheur van de Amsterdamse politie, zijn er in de stad zo'n zestig zaken met onbekende doden.

Lees ook: Negenmaandenbeurs laat kersverse ouders het dna van hun baby's testen

Tweederde zou in aanmerking komen voor de aanpak. 'Het is bij al die zaken ons doel families na tien of twintig jaar te kunnen vertellen dat hun geliefde niet meer leeft. Dat ze eindelijk een echt graf krijgen, met een naam erop. Dat zijn de mooiste zaken om op te lossen', zegt ze tegen de krant.

Privacy
In de Verenigde Staten werden dankzij particuliere dna-databanken, bedoeld voor stamboomonderzoek, ook al daders van misdrijven gevonden. Vorig jaar werd de 'Golden State Killer' na tientallen jaren eindelijk gepakt dankzij zijn profiel op GEDmatch. Critici vrezen echter voor de privacy van mensen die alleen benieuwd waren naar hun voorouders. En de familieleden van deze personen die niet hun dna vrijwillig afstonden, maar nu ook te herleiden zijn dankzij hun nieuwsgierige achterneef of oudtante.