Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Vier nieuwkomers bij Provinciale Statenverkiezingen, SGP doet niet mee

6 februari 2019, 14.32 uur

Lang niet iedereen zal er al mee bezig zijn, maar op 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Er doen vier nieuwe partijen mee.

DENK en Forum voor Democratie doen voor het eerst mee, vorig jaar debuteerden deze partijen al in de Amsterdamse gemeenteraad. Ook nieuw is de door de islam geïnspireerde partij Nida, die al twee zetels heeft in de Rotterdamse gemeenteraad. De vierde nieuwkomer is Code Oranje, die het einde van de traditionele politiek voorspelt en de focus op burgerinspraak legt.

Lees ook: Wil van Soest zoekt het hogerop: ze wordt lijsttrekker 50Plus/PvdO voor provincie

Wie dit keer niet meedoet is de SGP, meldt NH Nieuws. Vier jaar geleden deden de gereformeerde politici nog gezamenlijk mee met de ChristenUnie, maar dit keer doet die laatste partij helemaal alleen mee. 50Plus en de Partij van de Ouderen doen wel gezamenlijk mee, waarmee een oude strijdbijl lijkt te zijn begraven.

Andere partijen die vier jaar geleden wel meededen en nu niet, zijn de Piratenpartij, Hart voor Holland, Multicultureel Plus Partij en de Vrouwenpartij. Bij de vorige verkiezingen werd de VVD de grootste partij (11 zetels) gevolgd door D66 (10 zetels). De Statenleden kiezen op hun beurt weer de Eerste Kamer.