Start van hoofdcontent

112

NL
V

Schietpartij Nederlandsche Bank: OM heeft aanwijzingen voor 'suicide by cop'

7 februari 2019, 15.27 uur · Aangepast 8 februari 2019, 09.03 uur

Het Openbaar Ministerie heeft aanwijzingen dat de 31-jarige Amsterdammer, die gisteravond bij De Nederlandsche Bank is doodgeschoten, zich doelbewust door de politie heeft laten doodschieten. De man was in het bezit van een nepvuurwapen dat niet van echt te onderscheiden was.

Dat heeft het Openbaar Ministerie zojuist bekendgemaakt. 

Vuurwapen
De politie kreeg gisteravond rond 19:15 uur een melding dat een gewapende man omstanders zou bedreigen op het Westeinde, vlakbij De Nederlandsche Bank. Toen agenten daarop ter plaatse kwamen, rende de man op hen af. De agenten besloten hem daarop neer te schieten

AT5

Zeker 23 keer geschoten 
Uit een video van het moment van de schietpartij blijkt dat er zeker 23 keer is geschoten. De 31-jarige Amsterdammer is aan zijn verwondingen overleden. Een fietser is gewond geraakt door een rondvliegende kogel in zijn of haar been. Omdat de agenten hun vuurwapen hebben gebruikt, wordt de zaak onderzocht door de Rijksrecherche. 

'Suicide by cop'
Iemand die zichzelf bewust laat doodschieten door de politie komt in Nederland zelden voor. Bizar genoeg speelde zich in 2004 een soortgelijk incident af, vlakbij de plek waar gisteravond de 31-jarige man om het leven kwam. In de zomer van dat jaar schoot de politie op het Frederiksplein een 20-jarige Duitser dood. Hij schoot met een gaspistool op agenten, die hem daarop neerschoten. Achteraf werd aangenomen dat de man moedwillig een confrontatie met de politie had uitgelokt om op deze manier een einde aan zijn leven te kunnen maken. 

Heb jij vragen over zelfmoord? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Dennis Brandsma Fotografie