Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ondernemers op de Zuidas boos over vertraging bouw Zuidasdok

7 februari 2019, 18.23 uur · Aangepast 7 februari 2019, 21.09 uur

Kees Noorman, directeur van ORAM, de ondernemersorganisatie van grote bedrijven op de Zuidas, vreest dat door de vertraging van de bouw het gebied straks onbereikbaar wordt voor ondernemers en hun werknemers. 'Ik denk dat we erg moeten oppassen dat de huurders niet overwegen om een tijdje ergens anders gaan zitten dan hier op de Zuidas.'

De schop had al lang de grond in moeten gaan, maar de bouw begint pas eind juni volgens het projectbureau van
de Rijksoverheid, Vervoerregio Amsterdam, gemeente en ProRail. Oorzaak: de samenstelling van de bodem onder de A10 blijkt anders te zijn en er liggen veel meer kabels en leidingen. Ook de fundering van het station moet verzwaard, vanwege de aanleg van twee extra treinsporen. Intussen worden alle lege plekken op de Zuidas volgebouwd. En die waren juist hard nodig om de boel bereikbaar te houden, zegt Kees Noorman.  

Lees ook: Bouw Zuidasdok loopt al in voorbereiding vertraging op

Slecht vestigingsklimaat 
'Twee jaar geleden toen de plannen er waren om de A10 onder de grond te brengen, leek het nog makkelijk om woon-en werk verkeer en bouwverkeer te scheiden', zegt de directeur van ORAM. 'Maar er wordt ontzettend veel gebouwd en alle vrije ruimte wordt nu ingenomen door nieuwe vestigingen. Dat betekent dat in de toekomst de mensen niet meer naar Zuidas kunnen komen en weg kunnen gaan en dat is voor het vestigingsklimaat heel erg slecht.'



Duurste stukje grond

De ondernemers zijn pas vandaag op de hoogte gebracht van de vertraging, via de berichten in de media. Een slechte zaak, vindt Noorman. 'We zitten hier op het duurste stukje grond, dit is het visitekaartje voor Amsterdam, dan mag je toch wel verwachten dat je netjes behandeld wordt.' Hij hoopt zo snel mogelijk om de tafel te kunnen met de projectontwikkelelaar, Rijkswaterstaat en het projectbureau. 

'Blijven we hier?'
Noorman vreest dat de vertraging nog op gaat lopen. En dat kan betekenen dat sommige ondernemers eieren voor hun geld zullen kiezen. 'Elke 5 jaar kan een huurder zijn huurcontact verlengen. Dat is een moment ook om te zeggen blijven we hier of gaan we ergens anders heen. Die ontevredenheid is slecht voor de ondernemers en het investeringsklimaat.