Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Wethouder Kock wil extra en duurder openbaar vervoer

9 februari 2019, 16.48 uur

Als het aan wethouder Udo Kock ligt, krijgt de stad naast het GVB en de NS straks ook 'hoogwaardig en snel vervoer'. Een rit daarmee zou ook duurder kunnen zijn dan in het normale openbaar vervoer.

De D66-wethouder zegt tegen Het Financieele Dagblad te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om met private partijen te investeren in het extra openbaar vervoer. Kock denkt dan vooral aan een verbinding tussen Hoofddorp, het centrum, Schiphol en de Zuidas.

Volgens Kock draagt het Rijk te weinig bij om het openbaar vervoer in de toekomst te verbeteren. 'Daarom ontwikkelen we zelf nieuwe verdienmodellen waarbij investeerders, denk aan banken en pensioenfondsen, risicodragend meedoen. Ik kan de urgentie van betere infrastructuur niet voldoende benadrukken. Zonder schaalsprong gaan we het niet redden de economische groei vast te houden.'

De SP spreekt van 'elite-OV van D66' en wil binnenkort een debat in de gemeenteraad. 'Bizarre uitspraken. Amsterdam Noord heeft nauwelijks bussen meer maar hier wordt voor bankiers en consultantsvrienden van de wethouder duur geprivatiseerd elite-OV afgekondigd', twittert SP-fractievoorzitter Erik Flentge.