Deelnemers botenparade Pride 2019 bekendgemaakt

0
Whatsapp

Stad

Deelnemers botenparade Pride 2019 bekendgemaakt

10 februari 2019, 15.23 uur · Aangepast 10 februari 2019, 18.55 uur

De organisatie van Amsterdam Gay Pride heeft vanmiddag bekendgemaakt welke boten in augustus meevaren met de botenparade. Ook werden de zeven ambassadeurs van dit jaar gepresenteerd.

Dit gebeurde tijdens het jaarlijkse kick-off feest, dat vandaag werd georganiseerd in de A'DAM Toren. Hier feliciteerde de zogenaamde 'ballotage-commissie' alle organisaties die een plek kregen op de in totaal tachtig boten. 

Lees ook: Thema Pride Amsterdam 2019 bekend: 'Remember the past, create the future'

Samenwerking
Bij de selectie van de vloot werd dit jaar door de commissie in het speciaal de nadruk gelegd op 'samenwerking'. Zo is er een 'Politieke Boot' waarmee de partijen D66, VVD, CDA, SP en PvdA samen door de stad zullen varen.

'We zijn hier heel erg blij vanuit het thema Remember the past', vertelt Lucien Spee, directeur Amsterdam Gay Pride. 'We hebben een aantal rechten verworven en dat hebben we niet te danken aan één partij, maar aan samenwerkingen in de Tweede Kamer.'

Ook varen dit jaar voor het eerst zestien verschillende Nederlandse sportbonden mee op de 'Nederlandse Sportboot'. De HvA, UvA en de VU zullen samen met InHolland aan boord gaan van de 'Hoger Onderwijsboot'. Dolly Bellefleur, die jarenlang met haar eigen boot door de grachten ging, vaart dit jaar mee als eregast van de 'OCW Onderwijsboot'.

Ambassadeurs 
Naast de tachtig boten werden ook de zeven nieuwe Pride-Ambassadeurs bekend gemaakt. Onder meer programmamaker en oud-woordvoerder van de Amsterdamse politie Ellie Lust en oud-topturner Jeffrey Wammes nemen dit jaar het ambassadeurschap op zich. De 16-jarige Justin Hermsen uit Rhenen is de Youth Pride Ambassadeur. 

Ook Mr. Leather Amsterdam 2017 Raymond Timmer, performer en dragqueen Victoria False en activiste Dinah Bons zijn dit jaar ambassadeurs. Amber Vineyard werd als zevende ambassadeur bekend gemaakt. Vineyard staat vooral bekend als 'moeder' van House of Vineyard, het eerste Nederlandse 'huis' van de in Amerika ontstane inclusieve 'ballroom-cultuur'. 

Edwin Butter
Edwin Butter
Whatsapp