Start van hoofdcontent

112

nl

Grote steden willen drugslijnen gaan verstoren

11 februari 2019, 13.19 uur · Foto: Politie Amsterdam

Amsterdam wil met Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Antwerpen op zoek gaan naar 'barrières op de invoer van handelslijnen van drugs.'

Dat schrijft de Amsterdamse driehoek, bestaande uit burgemeester Halsema, hoofdofficier van justitie Zandee en waarnemend hoofdcommissaris Jan Pronker in een brief aan de gemeenteraad. 

'Steviger antwoord'
De vier grootste Nederlandse steden gaan daarover binnenkort in gesprek met minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid. 'Deze samenwerking moet leiden tot een steviger antwoord op de problemen die de laatste jaren zijn ontstaan', schrijft de driehoek, die de wil heeft om de omvang van de drugseconomie te verminderen.

Snel drugsgeld
Volgens Halsema, Zandee en Pronker heeft Amsterdam te maken met 'een omvangrijke, illegale economie, die vooral wordt gedreven door winsten van drugshandel. De impact van drugshandel op het openbare leven in de wijken neemt toe, vanwege het excessieve geweld in de openbare ruimte, de aantrekkingskracht van het snelle drugsgeld op jongeren en de ondermijnende werking van de grote geldstromen op verschillende sectoren. Bovendien gedijt de drugshandel vanwege de lokale vraag naar drugs en de faciliteiten van de handelsstad Amsterdam', aldus de driehoek. 

Persoonsgerichte aanpak drugscriminelen
Naast de samenwerking met andere steden is Amsterdam van plan om de Top600-aanpak uit te breiden. Waar de aanpak zich nu richt op veelplegers die zich bezighouden met bijvoorbeeld overvallen of straatroven, willen gemeente, politie en OM ook personen gaan monitoren die zich bezighouden met drugscriminaliteit en excessief geweld, zoals liquidaties.

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar die uitbreiding. 'In het kader van dat onderzoek zijn personen geselecteerd met recente drugshandel -en wapengerelateerde registraties. Deze personen stromen nu niet uit en blijven in de Aanpak. Deze pilot moet op termijn uitwijzen of het wenselijk is de in -en uitstroomcriteria van de Top600 aan te passen', schrijft de driehoek.