Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Maand na de ontruiming van het ADM-terrein 'Moeite het leven vol te houden'

11 februari 2019, 16.47 uur · Aangepast 11 februari 2019, 17.31 uur

Het is deze week precies een maand geleden dat de bewoners van het ADM-terrein werden ontruimd. Een deel van de groep vertrok naar de slibvelden in Noord. Maar nog altijd zijn er oud-ADM'ers, die nog geen nieuwe plek hebben en door de stad zwerven.

Suwanne Jo is één van de bewoners, die dakloos is geworden na de ontruiming van het ADM-terrein. Ze verbleef de eerste weken op Ruigoord, maar daar moest ze nu ook weg. 'Ik heb gewoon geen thuis en geen plek die als thuis voelt. Ik mis nog steeds mijn familie en vrienden.'

'In verleden vervuiling aangetroffen'
Ze kan wel op de slibvelden in Noord terecht, maar dat weigert ze. Veel oud-ADM-bewoners zijn bang dat de grond daar is vergiftigd. Ze zijn met een bodemonderzoek begonnen. 'Er is hier in het verleden ook vervuiling aangetroffen. In het slib kunnen medicijnen, oplosmiddelen en dat soort dingen zijn geloosd',vertelt een van de bezorgde bewoners.

Lees ook: Zo verliep de dag van de ontruiming van het ADM-terrein

Toch zijn er zo'n veertig á vijftig mensen wel naar Noord verhuisd, maar veel bewoners zijn volgens Suwanne Jo getraumatiseerd. 'Ik merk zelf ook dat ik momenten heb dat ik het lastig vind uit bed te komen en een nieuwe dag te beginnen. Ik denk dat er meer ADM'ers zijn die op zijn tijd moeite hebben het leven vol te houden, zonder uitzicht op een nieuwe plek.'

Benefiet voor ADM'ers
De komende weken worden er door het hele land benefietavonden voor de oud-ADM-bewoners georganiseerd. Zo ook in Amsterdam in Paradiso op 28 februari.

Lees ook: Gemeente gaat onderzoek doen naar kosten ontruiming ADM-terrein