Ajax

Van vertrouwen tot lichte wanhoop: kan Ajax de Koninklijke morgen pijn doen?

12 februari 2019, 07.00 uur · Aangepast 12 februari 2019, 09.24 uur

Pixabay / jossuetrejo_oficial
Pixabay / jossuetrejo_oficial

Vijf competitiewedstrijden, vijf keer gewonnen, waaronder tegen Sevilla en Atlético. In tegenstelling tot Ajax heeft Real Madrid wél goede weken achter de rug. Aanstaande woensdag komen de Madrilenen voor deel één van de Champions League-kraker naar Amsterdam. Mag Ajax nog hopen op een goed resultaat?

'Moeten we kunnen hebben', reageerden Ajax-fans en Ajax-spelers na de loting tegen Real Madrid. Oud-speler Hedwiges Maduro hoopte zelfs nog voor de loting op de Spanjaarden. Tegen FOX zei hij: 'Geen makkie, maar Real is niet echt in vorm. Tegen Real Madrid kun je altijd voetballen.'

Lees ook: Ajax loot Real Madrid in achtste finale Champions League

Maar nu, een dag voordat Ajax sinds dertien jaar weer in de achtste finale van de Champions League staat, liggen de zaken heel anders. Over de vorm van Ajax hoeven we het niet te hebben na het pijnlijke puntenverlies in de afgelopen wedstrijden. Real Madrid zit juist in een opwaartse spiraal. 

Geloof in titel
Afgelopen weekend boekten Los Galácticos nog een belangrijke overwinning op stadsrivaal Atlético Madrid. Het werd 1-3. Het bracht zelfs het geloof in de titel weer terug. De Koninklijke passeerde Atlético en staat nu tweede, op zes punten afstand van Barcelona. 

Bekende namen bij Real
Hoewel Cristiano Ronaldo de ploeg deze zomer verliet, spelen er nog steeds grote namen in Madrid. Doelman Thibaut Courtois, Luka Modric, Sergio Ramos en Gareth Bale bijvoorbeeld. Ajax moet ook oppassen voor topscorer Karim Benzema. In de 37 wedstrijden die hij dit seizoen in totaal speelde, maakte hij 18 doelpunten. 

Waarom oud-Ajacied Maduro dan dacht dat Real de beste tegenstander voor Ajax zou zijn? Dat heeft grotendeels te maken met het vertrek afgelopen zomer van sterspeler Cristiano Ronaldo naar Juventus. Velen gaven geen cent meer voor Real dat nu al drie jaar op rij de Champions League won. 'Gemis Cristiano Ronaldo laat zich voelen bij Real', kopte Voetbal International in oktober. Het AD: 'Real Madrid heeft nu al heimwee naar goals Ronaldo'.

Lees ook: Ook Ziggo Dome zit helemaal vol tijdens Ajax-Real Madrid

Absoluut dieptepunt
Hoewel het seizoen helemaal niet slecht begon, zakten de spelers eind september en in oktober door de ondergrens: vier keer verlies in vijf wedstrijden. Met een 5-1 tegen Barcelona als absoluut dieptepunt. Trainer Julen Lopetegui werd ontslagen, oud-speler Santiago Solari kwam. Dat had effect. Sindsdien verloor de club maar twee keer in de competitie en is Real weer terug in de top van de Primera Division. 

Modric onmisbaar
Ajax moet tijdens de wedstrijd goed letten op Gouden Bal-winnaar Luka Modric. De 33-jarige Kroaat is onmisbaar voor het team. Hij moet het niet hebben van zijn doelpunten en assists, maar wel van zijn fraaie spel. En, niet onbelangrijk, gemiddeld komen bijna 90 procent van zijn passes aan. 

Gezien de statistieken is Real Madrid morgen duidelijk de favoriet. En de recente historie biedt ook weinig houvast. In 2012 verloor Ajax twee keer met 4-1. En een jaar eerder ging Ajax twee keer met 3-0 onderuit. Betere herinneringen bewaart Ajax aan 1995 toen het Real overklaste en in Bernabeu met 0-2 won. In dat seizoen won Ajax de Champions League. Maar dat is inmiddels meer dan twee decennia geleden.

Lees ook: Skomina vervangt niet fitte scheidsrechter voor duel Ajax met Real

Hoop voor Ajax
Toch is er ook hoop. Hoewel Real Madrid dit seizoen in de Champions League met afstand groepswinnaar werd, verloren ze twee wedstrijden. Niet van een Europese grootmacht, maar beide keren van subtopper CSKA Moskou. In Bernabeu ging Real in december zelfs met 0-3 onderuit tegen de Russen. En die club staat in Europa toch minder hoog aangeschreven dan Ajax.