Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sneltram 51 gaat laatste weken in: vanaf maart met vervangende bus naar Amstelveen

13 februari 2019, 07.00 uur

Volle perrons, drukke metrostellen en uitval van ritten. Al jaren zorgt de versleten lijn 51 voor hoofdpijn bij reizigers die er gebruik van maken. Per 3 maart stopt de lijn definitief met rijden naar Amstelveen en zijn reizigers daar aangewezen op de vervangende bus 55 en pendelbus 551. Dit zorgt in veel gevallen voor één of zelfs twee overstappen.

De lijn gaat de komende twee jaar volledig op de schop, zodat er eind 2020 een nieuwe tramverbinding is tussen Amstelveen en Amsterdam Zuid. Die nieuwe tramverbinding moet zorgen voor grotere betrouwbaarheid, betere bereikbaarheid en een verbetering van de verkeersveiligheid.

Bus 55
Reizigers ten zuiden van Amstelveen Centrum zijn vanaf maart aangewezen op bus 55. Die bus rijdt van Sacharovlaan in Westwijk naar Oranjebaan en stopt daarbij op haltes in de Amstelveense wijken Middenhoven, Waardhuizen en Groenelaan. Vanaf Oranjebaan rijdt de bus zonder te stoppen door naar Amsterdam Zuid. Dit om de reistijd te verkorten.

Lees ook: GVB: Uitval op lijn 51 zal komende winter niet verbeteren

Pendelbus 551
Op verzoek van de gemeente Amstelveen komt er tevens een pendelbus, omdat bus 55 niet de huidige eindhalte van lijn 51 aandoet. De gemeente had zorgen dat de bereikbaarheid van die naastgelegen wijk zou afnemen, omdat omwonenden ruim een kwartier moesten lopen naar bus 55. Dit wordt opgelost met pendelbus 551, die tussen eindpunt Westwijk en Ziekenhuis Amstelland pendelt. Reizigers kunnen daar verder reizen met bus 55.

Tram 5
Gedurende de grondige verbouwing blijft tram 5, op een aantal weekenden en de zomerperiode na, wél rijden. Reizigers ten noorden van Amstelveen Centrum kunnen dus met lijn 5 gewoon nog Amsterdam bereiken. De haltes Zonnestein en Kronenburg worden tijdelijk samengevoegd tot de nieuwe halte Biesbosch, die tussenbeide inligt. Dit vanwege de werkzaamheden aan de kruispunten.

Lees ook: Blijven we proppen in de metro, of is daar iets aan te doen?

Omdat er ook bij het spoor gewerkt moet worden, rijdt tram 5 een aantal weekenden dus helemaal niet. In de volgende weekenden rijdt er daarom een vervangende bus 45: zaterdag 9 en zondag 10 maart, zaterdag 13 en zondag 14 april,  zaterdag 20 t/m maandag 22 april, zaterdag 15 en zondag 16 juni, zondag 14 juli t/m zondag 25 augustus.

Metro 51
Lijn 51 verdwijnt overigens niet helemaal: per 3 maart wordt het een metrolijn die gaat rijden van Centraal Station via Amsterdam Zuid naar Isolatorweg.