Fel en dapper Ajax vlak voor tijd onderuit tegen Madrid

13 februari 2019, 22.54 uur · Aangepast 14 februari 2019, 09.27 uur

Zonder ook maar een greintje ontzag speelde een gretig Ajax woensdagavond een sterke pot in een kolkende Johan Cruijff Arena tegen Real Madrid. Toch werd er verloren: 1-2.

Coach Erik ten Hag had wat verrassingen in zijn opstelling. Kasper Dolberg en Klaas-Jan Huntelaar begonnen op de bank en Dusan Tadic stond in de spits. Ook was er een basisplek voor David Neres. Het leek goed uit te pakken, want de hele eerste helft speelde Ajax bijzonder goed en zette de ploeg de Spanjaarden behoorlijk onder druk.

VAR
De 1-0 hing in de lucht. Na een geweldig uitgespeelde aanval miste Hakim Ziyech een enorme kans 1 op 1 met Madrid-doelman Courtois. Even later was het wel raak, althans zo leek het. Nicolas Tagliafico kopte de bal binnen. Maar de VAR keurde de goal minuten later af omdat Tadic even daarvoor nipt buitenspel stond en ook doelman Courtois licht werd gehinderd. Op het veld zag niemand het, maar nadat alles minitieus terug werd gekeken bleef het 0-0.

Counter
Na rust moest ook doelman André Onana aan de bak. Real Madrid werd, zoals verwacht, toch nog gevaarlijk. Een zakelijk uitgevoerde counteraanval leverde de 0-1 voor de bezoekers op. Benzema knalde de bal hard tegen het net. Een kwartiertje later wist uitblinker Neres de bal voor het doel van ‘de Koninklijke’ te krijgen en tikte Ziyech hem binnen.

Asensio
De vreugde van de gelijkmaker was van korte duur, want vlak voor het einde van de wedstrijd kwam Real Madrid toch weer op voorsprong. Asensio zette de eindstand op het bord. Dolberg verprutste in blessuretijd nog een grote kans alleen voor doel en zo kreeg Madrid meer dan het verdiende.

Twee keer scoren
Ajax was dit seizoen tot nu toe ongeslagen in de Champions League, maar moest woensdagavond dan toch buigen voor Real Madrid. De ploeg die de afgelopen drie edities van het toernooi won. Op 5 maart speelt Ajax in Madrid de beslissende wedstrijd. En dat zal niet meevallen, er moet minimaal twee keer gescoord worden om te overleven in de Champions League.