Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ruim zesduizend woningen gebouwd in leegstaande panden

15 februari 2019, 07.00 uur · Aangepast 15 februari 2019, 07.57 uur · Foto: Google Streetview

De leegstand in de stad is in de afgelopen vier jaar meer dan gehalveerd.

Er zijn in totaal 6.389 woningen gebouwd in voormalige kantoren, nieuwe kantoren, broedplaatsen, scholen en hotels. Het leegstaande oppervlak in de stad is daarmee gedaald van 1.300.000 vierkante meter in 2015 naar 600.000 vierkante meter eind 2018.

Lees ook: Heeft Amsterdam straks weer te weinig kantoren? 'Maak Zuidoost en Sloterdijk interessanter'

Nagenoeg opgelost
Afgesproken was om jaarlijks 1.250 woningen te bouwen in leegstaande gebouwen en dat aantal is dus ruimschoots gehaald. Volgens de gemeente is het leegstandsprobleem daarmee 'nagenoeg opgelost en tot het juiste niveau gedaald voor een gezonde kantorenmarkt'.

Een van de voorbeelden van een pand waar woningen worden gebouwd is het 'Zandkasteel' bij het Bijlmerplein in Zuidoost. In het oude hoofdkantoor van de ING Groep worden ruim vijfhonderd appartementen gerealiseerd. Volgens de gemeente wordt er daarmee 'een grote impuls aan de leefbaarheid in Zuidoost' gegeven.

Lees ook: Ook Amstelveen wil zelfbewoningsplicht tegen huizenbeleggers

Schande
'In onze stad is er zo weinig vrije ruimte en het is echt een schande als gebouwen gewoon leegstaan', stelt wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen). 'Vele Amsterdammers hebben zich gestoord aan de lege ongebruikte ruimte. Ik ben trots dat we vier jaar alles op alles hebben gezet om die leegstand terug te dringen.'

De komende jaren wil de gemeente 'in de gaten blijven houden' dat de leegstand niet meer oploopt. Er is daarvoor een bedrag van 1,25 miljoen euro per jaar uitgetrokken.