Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Zorg doet oproep: 'Laat je vaccineren tegen meningokokken'

15 februari 2019, 17.05 uur · Aangepast 15 februari 2019, 18.04 uur

Wethouder Zorg, Simone Kukenheim (D66), noemt het zorgelijk dat de opkomst voor de vaccinatie tegen meningokokken in Amsterdam lager ligt dan elders in het land. Ze roept jongeren op om zich (alsnog) te laten vaccineren.

Uit nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat eind vorig jaar van alle 13 -en 14-jarigen in Amsterdam 77 procent zich liet vaccineren. Dat is zo'n 10 procent minder dat in de rest van Nederland, waar het opkomstpercentage op 86,5 procent lag. 

Lees ook: Zorgen over lage Amsterdamse opkomst voor prik tegen meningokokken

'Publieke verantwoordelijkheid'
Zorgwethouder Simone Kukenheim vindt het belangrijk dat de vaccinatiegraad in de stad snel omhoog gaat. Ze noemt het een publieke verantwoordelijkheid. 'Baby's kunnen nog niet gevaccineerd worden. Op het moment dat dan de vaccinatiegraad daalt, dan gaat dat wat mij betreft verder dan het beschermen van een individu. Dan gaat het over de publieke gezondheidszorg', aldus Kukenheim.

Gezondheid van anderen
De wethouder roept jongeren die zich vorig jaar niet tegen dit type meningokokken hebben laten vaccineren dat alsnog te doen. '
Ik doe echt een beroep op jongeren, maar ook op hun ouders: laat jezelf vaccineren. Het gaat verder dan alleen je eigen gezondheid. Dat is natuurlijk heel belangrijk, maar ook de gezondheid voor alle kwetsbaren in deze stad, broers, zussen. Dat is iets om je voor te laten vaccineren.'

Tweede ronde
Op 18 april en 20 juni kan een nieuwe groep jongeren zich laten inenten tegen menigokokken type W in de RAI. Het gaat dan om kinderen tussen de 14 en 18 jaar. Ook degenen die al eerder zijn opgeroepen en nog geen prik hebben gehad, zijn welkom, laat een woordvoerder van de wethouder weten. 

In onderstaande video spreken we met Arie van der Ende. Hij is expert op het gebied van de dodelijke bacterie en verbonden aan het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, gevestigd in het Amsterdam UMC. 

AT5