Politiek

Groot Wassink sluit akkoord met staatssecretaris over 24-uursopvang

16 februari 2019, 07.30 uur · Aangepast 16 februari 2019, 14.29 uur

Whatsapp

Wethouder Rutger Groot Wassink en staatssecretaris Mark Harbers zijn het eens geworden over de 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

De onderhandelingen over de opvang, die officieel is omschreven als Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV), liepen al sinds november vorig jaar. Afgesproken is om 360 ongedocumenteerden in de LVV onder te brengen op kosten van zowel de gemeente als het Rijk. 

Lees ook: Gemeente in gesprek met staatssecretaris over opvang ongedocumenteerden

Groot Wassink wil in totaal 500 uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen. Voor de opvang van de overige 140 ongedocumenteerden betaalt alleen de stad. 

De wethouder spreekt van een 'belangrijke doorbraak'. 'Ongedocumenteerden leven meestal in de marge met weinig tot geen zicht op verbetering van hun situatie. Uit onderzoek blijkt dat een stabiele leefomgeving, begeleiding en activering essentiële onderdelen zijn voor het vinden van een duurzame oplossing, legaal verblijf, terugkeer naar het land van herkomst of een derde land.'

Lees ook: Groot Wassink: 'Mail als u een pand voor ongedocumenteerden hebt'

Waar alle 500 ongedocumenteerden worden opgevangen is nog niet duidelijk. Groot Wassink is nog op zoek naar kleinschalige locaties van 50 tot 80 personen. Hij wil die plekken voor juli hebben gevonden, als dat niet lukt wordt er mogelijk gestart met een aantal grotere locaties. 

Voor de opvang van de 360 asielzoekers betaalt het Rijk dit jaar 5,3 miljoen euro. De gemeente moet dus zelf ook nog miljoenen betalen voor de opvang van die groep.

Lees ook: Opvang ongedocumenteerden kost stad ruim elf miljoen euro

In 2020 betaalt het Rijk 4,7 miljoen mee en in 2021 4,9 miljoen. 

Whatsapp