Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het wordt de week van taxiprotest, rechtszaak aanslag CS en Zonnebloemen

18 februari 2019, 07.01 uur

Wat wordt deze week nieuws? Om de week goed af te trappen, zet AT5 wat zaken op een rij.

Finale jongerenburgemeester
Vanaf vanavond heeft Amsterdam een nieuwe jongerenburgemeester. Wordt het rechtenstudent Achraf El Johari (22) uit de Watergraafsmeer, directie-assistent Avanka Aventurin (28) uit Zuidoost of student kunstmatige intelligentie Joshua de Roos (22)?

Lees ook: Wie wordt de jongerenburgermeester van Amsterdam?

Amsterdamse onderzoeker presenteert manier om buitenaards leven op te sporen
Vanmiddag wordt spannend voor professor Lucas Patty én voor eventueel verborgen buitenaards leven. De eerstgenoemde heeft namelijk apparatuur uitgevonden waarmee van een afstand dode van levende materie te onderscheiden is. Patty gaat zijn proefschrift vandaag aan de VU verdedigen. Zijn uitvinding zal de komende jaren vooral gebruikt worden in de landbouw, maar misschien wordt over twintig jaar de lens via een mega-telescoop op de hemel gericht. 

Staking taxichauffeurs in Den Haag
Taxichauffeurs hebben aangekondigd dinsdag op het Malieveld in Den Haag te demonstreren. Ze willen onder meer een statement maken tegen Uber en het grote aantal taxi's op de markt. Vanuit Amsterdam en Rotterdam rijden de chauffeurs in een colonne richting Den Haag. 

Tweede zitting steekpartij CS
Vrijdag moet Jawed S. voor de tweede keer naar de zwaarbeveiligde Bunker in Osdorp. De negentienjarige man stak in augustus twee Amerikaanse toeristen neer in het Centraal Station, voordat hij werd uitgeschakeld door meerdere agenten. Hij wordt onder andere verdacht van een dubbele poging tot moord met een terroristisch oogmerk.

Lees ook: Terreurverdachte Jawed S. vandaag voor het eerst voor de rechter

Zonnebloemen Van Gogh komen weer uit 
De Zonnebloemen van Van Gogh zijn de afgelopen zes weken onderzocht en gerestaureerd. Het werk is in zo'n fragiele staat dat de directie van het Van Gogh Museum heeft besloten het in de toekomst niet meer op reis naar andere musea te laten gaan. Vanaf vrijdag is het wereldberoemde schilderij weer elke dag te bewonderen. 

Lees ook: Zonnebloemen van Gogh niet meer op reis