Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Straattheater tijdens herdenking Februaristaking

20 februari 2019, 13.04 uur · Aangepast 20 februari 2019, 16.44 uur

Op 25 februari is het 78 jaar geleden dat Amsterdammers massaal staakten tegen de Jodenvervolging door de Duitsers.

Deze staking staat nationaal én internationaal nog steeds bekend als een unieke gebeurtenis in de bezettingsgeschiedenis. Want nooit eerder had het Nederlandse volk zich zo massaal verweerd tegen de anti-Joodse maatregelen van de Duitse bezetter. Alhoewel het aantal mensen dat zelf de bezettingsperiode bewust heeft meegemaakt steeds kleiner wordt, is het van belang dat ook de komende generaties zich bewust zijn van de gebeurtenissen die zich in Nederland hebben afgespeeld.

Betekenis van de staking
Daarom worden er ook dit jaar weer verschillende evenementen georganiseerd rond de Februaristaking. Zo spelen Amsterdamse jongeren op 24 februari een korte voorstelling over de staking op locaties rond de Dokwerker.

De betekenis van de staking wordt door de jongeren gevisualiseerd.  'We hebben besloten om de chronologie van wat er gebeurd is in februari 1941 aan de hand van een aantal scenes zichtbaar te maken', vertelt Jair Stranders van het Comité Februaristaking. De jongeren worden begeleid door theatermakers van Theater de Dam.

Meer afleveringen van Amsterdam Informeert zie je hier.