Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schiphol start nieuwe proef met gezichtsherkenning bij boarden

18 februari 2019, 17.10 uur · Aangepast 18 februari 2019, 17.21 uur · Foto: Lorenzo Derksen

Wie de komende maanden vanaf Schiphol met Cathay Pacific vliegt, kan meedoen aan een proef voor gezichtsherkenning. De luchthaven hoopt reizen met gezichtsherkenning uiteindelijk volledig mogelijk te maken.

Reizigers zullen bij de incheckbalie worden gevraagd of zij aan de proef mee willen doen. Wie instemt wordt naar een speciale registratiekiosk begeleid, waar het paspoort, de instapkaart en het gezicht worden gescand.

Wanneer deze reizigers vervolgens na de veiligheids- en paspoortcontole bij de gate aankomen, wordt het gezicht weer gescand voor een poortje. Als deze gezichtsscan overeenkomt met de eerder gemaakte scan gaat het poortje open en kan worden geboard.

Lees ook: Binnenkort mogelijk zonder paspoort of instapkaart vliegen

Makkelijker en efficiënter 
Door reizen met gezichtsherkenning te realiseren hoopt Schiphol reizen 'makkelijker en efficiënter' te maken. Het grote voordeel is dat passagiers minder vaak hun paspoort en instapkaart moeten laten zien.

'Bijvoorbeeld bij het afgeven van de bagage, het passeren van de grens en als je gaat boarden. In de toekomst kun je bij deze controlepunten, omdat je gezicht wordt herkend, je paspoort en instapkaart in de tas laten.', zegt directeur Safety en Security Wilma van Dijk. 

De komende maanden wordt de gezichtsherkenning getest bij de registratie en het boarden. In de volgende fase gaat het scannen ook bij de paspoortcontrole op de proef.