Politiek

Avianka Aventurin verkozen tot jongerenburgemeester van Amsterdam

18 februari 2019, 21.46 uur · Aangepast 19 februari 2019, 06.36 uur

AT5

Avianka Aventurin (28) mag zich sinds vanavond jongerenburgemeester van Amsterdam noemen. Ze werd vanavond benoemd tijdens het Talent Award Gala in Theater de Meervaart.

Amsterdammers konden een maand lang online hun stem uitbrengen op de favoriete kandidaat. Deze online stemronde en het oordeel van een onafhankelijke jury besliste de uiteindelijke uitslag.

Lees ook: Wie wordt de jongerenburgemeester van Amsterdam?

Aventurin, die in het dagelijks leven werkzaam is als directieassistent bij een maatschappelijke organisatie, moet als jongerenburgemeester vooral een brug gaan vormen tussen jongeren en de politiek. Zo zal zij het komende jaar met regelmaat om tafel gaan met wethouders en andere beleidsmakers om te praten over wat er speelt onder Amsterdamse jongeren.

Aventurin wil, evenals de andere twee kandidaten Achraf El Johari (22) en Joshua de Roos (22), een jongerenraad oprichten. Jongeren zouden namelijk te weinig vertegenwoordigd zijn in de stad en de politiek.

Diversiteit, optimisme en verbinding
Diversiteit, optimisme en verbinding. Daar staat Amsterdams nieuwste jongerenburgemeester naar eigen zeggen voor. 'Wat Amsterdam nodig heeft is een persoon die figureert als rolmodel, verbinder en een persoon die openstaat voor alle jongeren in Amsterdam ongeacht de afkomst of religieuze overtuiging', zegt zij op de verkiezingswebsite

Verder wil zij jongeren motiveren om groot te denken. 'Ik kom te vaak tegen dat jongeren niet weten wat zij willen of wat hun krachten en talenten zijn. Daar wil ik samen met scholen, de gemeente en jongeren organisaties naar kijken.'