Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Johnas van Lammeren (PvdD) biedt Sylvana Simons excuses aan

18 februari 2019, 21.59 uur · Aangepast 18 februari 2019, 22.26 uur

Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, biedt Sylvana Simons zijn excuses aan. Hij heeft spijt van zijn woordkeuze tijdens het debat over het dodelijke schietincident bij De Nederlandsche Bank (DNB).

Tijdens het debat zei Van Lammeren tegen Simons, fractievoorzitter van BIJ1, dat zij nederig moest gaan zitten. Daarvan schrijft Van Lammeren op de website van de Partij voor de Dieren nu dat hij vindt dat hij andere woorden had moeten kiezen om zijn punt te maken.

'Dat mijn woordkeuze onjuist was en als kwetsend kan worden ervaren, spijt me zeer. Mijn woordkeus droeg ook niet bij aan de inhoud van mijn betoog. Ik bied mijn excuses aan aan ieder die mijn woordkeus als kwetsend en/of ongepast heeft ervaren, in het bijzonder aan Sylvana Simons.'

Lees ook: Hele raad neemt afstand van Sylvana Simons in verhit debat

De gemoederen liepen vorige week hoog op bij het door BIJ1 aangevraagde spoeddebat over de fatale schietpartij bij De Nederlandsche Bank. Bij de schietpartij werd de 31-jarige Michael Fudge doodgeschoten door agenten. Het lijkt te gaan om een 'suicide by cop'.

'Onnodig en buitensporig'
BIJ1 noemde het politieoptreden in de aanvraag voor het spoeddebat 'onnodig en buitensporig'. Volgens Simons creëert het juist een gevoel van onveiligheid en maken Amsterdamse inwoners zich ernstig zorgen over het 'bovenmatige aantal kogels' dat werd gebruikt.

Lees ook: Analyse: hoe het DNB-debat met Sylvana Simons uit de hand liep

Nog voordat Simons haar vraag kon stellen, stonden diverse raadsleden bij de interruptiemicrofoon om haar te onderbreken. Het debat raakte helemaal verhit toen Simons zei dat ze het wel begreep dat jongeren van kleur angst hebben dat zij door de politie worden neergeschoten. Ook werd de rol van het Openbaar Ministerie (OM) in twijfel getrokken. 

Lees ook: Politieagent Joeri na kritiek Sylvana Simons: 'Stoom kwam uit mijn oren'

Van Lammeren zei te hopen dat Amsterdammers weten dat de voltallige raad afstand neemt van de uitspraken van Simons. D66'er Reinier van Dantzig sprak van een dieptepunt in zijn carrière als raadslid: 'Dit debat had er nooit moeten zijn.'