Stad

Staatssecretaris: Schiphol kan alleen groeien bij voldoen aan randvoorwaarden

19 februari 2019, 16.31 uur

Gerard van der Schaaf/Flickr
Gerard van der Schaaf/Flickr

Schiphol kan alleen groeien als aan een heleboel randvoorwaarden is voldaan. En dat zal nog een flinke puzzel worden. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven vandaag in de Tweede Kamer als reactie op het interview dat minister Cora van Nieuwenhuizen gisteren in de Volkskrant gaf.

In het interview was Van Nieuwenhuizen helder over de plannen met Schiphol. De luchthaven moet volgens haar groeien na 2020 om de concurrentiepositie met andere vliegvelden in Europa niet te verliezen. In Amsterdam ligt dat bijzonder gevoelig: de coalitiepartijen willen dat Schiphol tot 2023 een pas op de plaats maakt.

Lees ook: Minister Van Nieuwenhuizen wil groei Schiphol, ondanks verzet Amsterdam

Nuanceren
Vandaag nuanceerde staatssecretaris Van Veldhoven de woorden van de minister, die zelf in het buitenland zit. Groei van Schiphol is alleen mogelijk als er oplossingen zijn gevonden voor de veiligheid, het milieu en de overlast die de directe omgeving heeft. 

Op dit moment zijn er 500.000 vluchten per jaar, naar in totaal 326 bestemmingen. In een milieueffectrapportage werd eind vorig jaar geconcludeerd dat de luchthaven kan doorgroeien naar 540.000 vluchten per jaar. Meer vluchten dan dat zou de luchtverkeersleiding op dit moment niet veilig kunnen afhandelen.