Start van hoofdcontent

Ajax

NL
V

Ajax-supporters mogen demonstreren in Den Haag tijdens wedstrijd tegen ADO

19 februari 2019, 16.55 uur · Aangepast 19 februari 2019, 17.12 uur

Ajax-supporters mogen zondag in Den Haag demonstreren tijdens de wedstrijd tegen ADO. Dat heeft de Haagse burgemeester Pauline Krikke vandaag laten weten. De fans protesteren tegen Krikkes besluit dat ze nog steeds niet welkom zijn in het stadion van ADO.

Met vijf bussen en 249 supporters zal de AFCA Supportersclub zondag naar Den Haag gaan. Ze noemen het besluit van Krikke 'absurd' en 'gebaseerd op ongegronde argumenten'. 

Demonstratie Den Haag 24 februari. Zoals wellicht bekend heeft de burgemeester van Den Haag besloten geen...

Posted by AFCA Supportersclub on Tuesday, February 19, 2019

Krikke gaat nog wel samen met de politie bekijken hoe het protest veilig en verantwoord kan gebeuren. 'Ik ken de gevoeligheden rond deze wedstrijd, waarbij geen Ajax-supporters welkom zijn. En ik snap dat deze demonstratie gevoelig ligt bij sommige mensen in Den Haag. Maar uiteindelijk geldt in dit land het grondrecht dat iedereen mag demonstreren voor haar of zijn zaak, waarbij wij goed kijken naar de veiligheid en de openbare orde.'

Bestorming
In 2006 bestormden zeventig Ajax-supporters het supportershonk van ADO. Sindsdien zijn de Ajacieden niet meer welkom. De gemeente Amsterdam en Ajax hadden deze situatie na twaalf jaar het liefst doorbroken, maar de Haagse burgemeester Pauline Krikke en ADO Den Haag willen er niet aan. Volgens Krikke moeten er buitensporig veel agenten worden ingezet om de veiligheid te kunnen garanderen. 

Lees ook: Haagse burgemeester laat zich niet overhalen: Ajax-supporters blijven niet welkom

De AFCA Supportersclub wil zich niet neerleggen bij het besluit. Ook Ajax heeft brieven gestuurd naar Den Haag om meer uitleg te geven. Doordat ADO geen Ajax-supporters in Den Haag toelaat, zijn de ADO-supporters sinds jaar en dag ook niet in welkom in de Arena. 

Eerder protest
In 2017 wilde een groep Ajax-fans ook demonstreren in Den Haag omdat ze het bekerduel tegen amateurclub Scheveningen niet mochten bijwonen. De vrees bestond dat de Ajacieden de ADO-supporters zouden tegenkomen in Den Haag. Het protest werd uiteindelijk afgeblazen omdat werd toegezegd opnieuw naar de situatie te kijken.