112

Politie: schutter pleegde na liquidatie Beethovenstraat nog twee moorden

19 februari 2019, 20.38 uur · Aangepast 2 maart 2019, 12.28 uur

De schutter die afgelopen zomer een 62-jarige man heeft doodgeschoten in een Italiaans restaurant aan de Beethovenstraat in Oud-Zuid zou in de maanden daarna nog twee mensen hebben geliquideerd.

Dat maakte de politie zojuist bekend in Opsporing Verzocht.

Gezocht voor drie moorden
Het gaat om de 38-jarige Čaba D., die zowel de Servische als de Hongaarse nationaliteit heeft. Hij staat sinds vanavond op de Nationale Opsporingslijst. De man stond al internationaal gesignaleerd. De politie heeft het vermoeden dat hij gebruik maakt van een valse identiteit.

Lees ook: Beelden: Schutter Beethovenstraat loopt met getrokken wapen langs kinderwagen

Čaba D. is al eerder veroordeeld. Tot februari 2017 heeft hij vastgezeten voor een moord die hij in 2004 heeft gepleegd in het noorden van Servië. In totaal zou hij dus zeker vier moorden hebben gepleegd.

'Vlak na moord in Oud-Zuid weer toegeslagen'
Vlak na de liquidatie in de Beethovenstraat in Amsterdam op 30 juli 2018 zou Čaba D. opnieuw iemand hebben vermoord. In september vorig jaar bracht hij volgens de politie iemand om het leven in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Man met kinderwagen onder vuur genomen
Ook de Servische politie is dringend op zoek naar de man; op 5 januari 2019 zou hij wederom iemand van het leven hebben beroofd in Belgrado. Van die laatste moord doken bewakingsbeelden op in Servische media. Daarop is te zien hoe een man, die in de weer is met een kinderwagen, van dichtbij wordt doodgeschoten.

Lees ook: 'Er was allemaal paniek en chaos in het restaurant'

Al eerder in Nederland
Op 30 juli vorig jaar sloeg hij toe in het Italiaanse restaurant in de Beethovenstraat. Zeker is dat hij al op 8 juli op Schiphol arriveerde. De Nederlandse politie vraagt zich vooral af waar de schutter heeft gezeten in de periode tussen 8 en 30 juli. De politie publiceerde eerder al haarscherpe beelden waarop de schutter te zien was, toen hij wegvluchtte na de schietpartij in het restaurant in Oud-Zuid. Opvallend was dat hij zich meerdere keren had omgekleed.

De hoofdofficier van justitie in Amsterdam heeft een beloning van twintigduizend euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding van de 38-jarige man.