Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Nestkastjes moeten gaan helpen tegen muggenplaag in De Baarsjes

20 februari 2019, 07.00 uur

Al jaren kampen de bewoners van delen van De Baarsjes met een muggenplaag. Waar de muggen vandaan komen is nog steeds niet duidelijk. Maar gek worden ze er wel van en daarom is bewoner Aline van de Watering een actie gestart: zij wil de aartsvijand naar de wijk lokken.

Toen de gemeente vorig jaar drie ton voor goede 'wijkideeën' beschikbaar stelde, startte Van de Watering het project 'Meer vogels, minder muggen'. Door meer vogels naar De Baarsjes te lokken, zouden de muggen weer moeten verdwijnen. 

Die vogels zouden er moeten komen door overal in de wijk nestkastjes op te gaan hangen. Er worden verschillende soorten huisjes geplaatst, voor verschillende soorten vogels. Koolmezen, gierzwaluwen en zelfs vleermuizen zijn van harte welkom in de wijk, zegt de initiatiefnemer. 'We hangen de kastjes op en gaan dan kijken of de vogels gaan jagen.'

Lees ook: Bewoners Vespuccistraat in West geteisterd door muggenplaag, maar wie is er verantwoordelijk?

Horren en een klamboe
De buurt kampt al langer met de muggenplaag en ook Van de Watering wordt er soms gek van. 'Iedere nacht word ik wakker van gezoem. Ik heb al horren geplaatst en slaap onder een klamboe. Maar het helpt niets', zegt Van de Watering. 

Lees ook: Stadsdeel gaat muggenplaag in De Baarsjes onderzoeken

Muggen houden van poeltjes en plasjes waar ze hun eitjes in kunnen leggen. De gemeente heeft een aantal woningen daarom al ventilatieruimtes gegeven. Maar dat heeft zelfs averechts gewerkt zegt Van de Watering. 'Daarmee hebben de muggen toegang gekregen tot het ondergrondse Amsterdam.' De muggen nestelen zich in de kruipruimtes en daar kunnen ze zich voortplanten. 

'Geen elektrisch tennisracket meer'
Van de Watering denkt niet dat haar project het einde van de muggenplaag betekent. Maar ze hoopt wel dat het helpt. 'Ik ben al blij als het voor twee tot vijf procent van de overlast helpt, zodat we zelf minder met het elektrische tennisracket in de weer hoeven.' 

Over een paar weken beslist de gemeente wanneer en hoeveel kastjes er worden geplaatst.