Start van hoofdcontent

Stad

nl

VVD wil speciaal team van fitte handhavers in Wallengebied

20 februari 2019, 20.25 uur · Aangepast 20 februari 2019, 20.46 uur

De VVD wil een vast team van handhavers voor in het Wallengebied. Naast het dragen van een bodycam, moeten deze 'Wallenhandhavers' extra Engelse taallessen volgen en zes uur in de maand verplicht sporten. VVD-raadslid Rik Torn heeft daarvoor vandaag in de gemeenteraad een voorstel ingediend.

Op deze manier hoopt de VVD de situatie op de Wallen te verbeteren. Door een vast team van 'Wallenhandhavers' rond te laten lopen zullen zij 'gespecialiseerd raken in de complexe problematiek in het gebied en de omgeving leren kennen als hun broekzak'.

Lees ook: Rigoureuze plannen voor de Wallen: zegen voor de een, verschrikking voor de ander  

Deze zomer krijgen de eerste honderd buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) een camera als onderdeel van hun uniform. Dat liet burgemeester Femke Halsema eerder deze maand weten. De VVD wil dat de 'Wallenhandhavers' sowieso een bodycam krijgen, omdat zij vaker te maken hebben met personen die onder invloed zijn van alcohol en/of drugs. 

Samen sporten
Ook wil Torn dat dit speciale team letterlijk sterker in zijn schoenen staat. Daarom stelt hij voor dat handhavers maandelijks tenminste zes uur van hun werktijd besteden aan gezamenlijk sporten. De verwachting is dat het imago en het aanzien van deze handhavers bij bezoekers wordt verbeterd. 

Lees ook: Halsema optimistisch over maatregelen Wallen

Tot slot wil de VVD dat de Wallenbewoners en 'Wallenhandhavers' samen in een groepsapp gaan. Wanneer er dan bijvoorbeeld wordt wildgeplast of afval op straat wordt gegooid, dan kan daar een melding van gemaakt worden. De handhavers kunnen dan gelijk in actie komen. Aangezien zij allemaal een pinautomaat krijgen als het aan de VVD ligt, kunnen boetes dan meteen betaald worden.

Eind vorig jaar kondigde burgemeester Halsema al extra maatregelen aan om de overlast in het gebied tegen te gaan. Zo wordt er voortaan strikter gehandhaafd op het alcoholverbod.