Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grootste gymnastiekevenement komt in 2023 naar Amsterdam

21 februari 2019, 14.26 uur · Aangepast 7 maart 2019, 18.03 uur · Foto: Flickr / Rick McCharles

De Wereld Gymnaestrada, 's werelds grootste gymnastiekevenement, wordt voor de derde keer in Nederland georganiseerd. Liefhebbers van gymnastiek kunnen in augustus 2023 genieten van optredens in de stad. Verschillende pleinen, de RAI en het Olympisch Stadion vormen dan het podium voor dit evenement.

Zo'n 20.000 atleten uit alle hoeken van de wereld laten op De Wereld Gymnaestrada hun talenten zien. Verschillende sporten komen aan bod. Naast trampolinespringen en aerobics zijn dat onder andere ook freerunning, touwtjespringen en dansen. Het gaat hierbij niet om een wedstrijd, maar het gaat om shows en optredens van de sporters.

Lees ook: Stadsbestuur wil meer topsportevenementen in de stad

Het evenement wordt elke vier jaar georganiseerd. De eerste editie van 1953 was in Rotterdam, en in 1991 was de Gymnaestrada al een keer eerder in Amsterdam. Nu is het evenement dus terug in onze stad voor alweer de zeventiende editie.

Meedoen belangrijker dan winnen
'Het gaat bij de Gymnaestrada om het plezier en laten zien van talent', zegt Simone Kukenheim, wethouder Sport. Ook de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU), één van de organiserende partijen, wil mensen enthousiasmeren om meer zelf te gaan bewegen. Directeur KNGU Marieke van der Plas: 'We geven ook een impuls aan de recreatiesport in ons land'. 

Kukenheim hoopt dat het evenement veel mensen zal aanspreken: 'Alle Amsterdammers kunnen een week lang genieten van sportdemonstraties en optredens op diverse pleinen en plekken in de stad en actief meedoen aan diverse clinics.'