Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Amstelveen: Bouw studentenwoningen onder vliegroutes wel toegestaan

21 februari 2019, 20.05 uur · Foto: Flickr.com / Max Benidze

De bouw van 2500 nieuwe studentenwoningen onder de vliegroutes van Schiphol in Amstelveen is volgens de gemeente niet in strijd met de regels. De VVD had de minister hier eerder over om opheldering gevraagd.

De nieuwe studentenwoningen komen in de wijk Kronenburg en Uilenstede. Eerder mocht daar niet gebouwd worden vanwege regels over geluid en externe veiligheid. Die zijn echter gewijzigd, Amstelveen stelt nu een 'eigen afweging' te mogen maken bij woningbouw onder de aanvliegroutes. 

Lees ook: Amstelveen breidt campus uit met 2500 nieuwe studentenwoningen

Kamervragen
Toch zette de VVD in de Tweede Kamer daar vraagtekens bij. VVD-Kamerleden Remco Dijkstra en Daniel Koerhuis stelden twee weken geleden Kamervragen. Ze vroegen of er 'risico's ontstaan voor zowel de veiligheid als de gezondheid van toekomstige bewoners'. Ook vroegen ze of Amstelveen hiermee luchthavenregels gaat omzeilen. 

De gemeente Amstelveen heeft vandaag op de vragen gereageerd. De gemeente vindt het 'jammer' dat hiermee 'de indruk wordt gewekt dat de gemeente regels omzeilt'. 'Dat is nadrukkelijk niet het geval.'

Lees ook: Gemeenten sturen brandbrief om huizenbouw rond Schiphol

Relatief korte tijd
Volgens de gemeente zou de GGD hebben vastgesteld dat er geen risico’s voor de volksgezondheid zijn. 'Vanwege de jonge leeftijd van de toekomstige bewoners en de relatief korte tijd dat zij hier verblijven. De gevolgen voor geluid en externe veiligheid in het geval Schiphol verder door zal groeien, zijn hierbij meegenomen.'

De gemeente wil dat er in 2020 gestart wordt met de realisatie van de studentenwoningen, zodat ze voor 2025 kunnen worden opgeleverd.