Stad

Belangengroep vakantieverhuur naar Europese Commissie om 30-dagenregel

21 februari 2019, 20.37 uur · Aangepast 21 februari 2019, 20.53 uur

AT5

Amsterdam Gastvrij, een vereniging die opkomt voor de belangen van vakantieverhuurders, heeft vandaag een officiële klacht bij de Europese Commissie ingediend. Sinds 1 januari mogen Amsterdammers hun huis nog maar dertig dagen aan toeristen verhuren en de belangenclub wil dat die limiet van tafel gaat. Verantwoordelijk wethouder Ivens noemt de klacht 'traineergedrag'.

Een uitspraak van de Raad van State begin deze maand bevestigde dat de gemeente een limiet mag stellen aan het aantal dagen dat een woning aan toeristen wordt verhuurd, bijvoorbeeld via Airbnb. Dit om woningonttrekking tegen te gaan. 

Lees ook: Amsterdam Gastvrij over strenge b&b-regels: 'Oceaan met rietje leegdrinken'  

Amsterdam Gastvrij vindt dat oneerlijk en zoekt het dus hogerop. 'Het gaat hier niet om geld. Het gaat juist om de principiële zaak dat gemeente Amsterdam deze en andere regels instelt die eigenlijk geen doel dienen', zegt Tim Klein Haneveld, voorzitter van de belangenvereniging. 

'Traineergedrag'
Volgens Amsterdam Gastvrij worden er Europese regels overtreden en dus daarom volgt nu een officiële klacht in bij de Europese Commissie. Verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (Wonen) is niet onder de indruk en betwijfelt sterk of er wel Europese regelgeving is die zijn 30-dagenregel ondermijnt. 'Ik vind het traineergedrag', aldus Ivens. 

Lees ook: Verhuurders starten petitie tegen strengere regels rondom Airbnb  

Klein Haneveld vindt niet dat zij de boel vertragen. 'We maken gewoon gebruik van de rechten die we hebben.' Met de klacht willen ze ook soepelere regels rond bed & breakfasts afdwingen. Een reactie van de Europese Commissie daar kunnen ze nog maanden en zelfs jaren op wachten. Klein Haneveld zegt: 'We weten dat het een lange adem nodig heeft, maar die hebben we ook.'