Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Zes miljoen extra voor Namenmonument slachtoffers Holocaust

21 februari 2019, 21.50 uur · Foto: Studio Libeskind

Het kabinet heeft besloten om zes miljoen euro extra uit te trekken voor de aanleg van het Namenmonument. Het gedenkteken voor de 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, moet aan de Weesperstraat komen te staan.

Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder beloofde het kabinet 2,3 miljoen euro bij te dragen. 

Het extra geld is nodig omdat de bouw van het Holocaust Namenmonument duurder uitvalt dan gedacht. De totale kosten komen nu uit op 14,6 miljoen. Een deel daarvan wordt ook betaald door fondsen en financiers, zoals de gemeente Amsterdam die drie miljoen bijdraagt. Met de extra zes miljoen is de begroting nog niet rond. De ontbrekende 1,7 miljoen zou via externe financiers binnen moeten komen. Maar mocht dat niet lukken, schrijft Blokhuis, dan zal het Rijk garant staan. 

Lees ook: 'Realisatie Namenmonument elke maand ton duurder'

102.000 namen
Het ontwerp is van de Amerikaans-Joodse architect Daniel Libeskind, bekend van het Joods Museum in Berlijn en het One World Trade Center in New York. Het werk bestaat uit verschillende muren waarop de namen komen te staan van 102.000 vermoorde Joden, Sinti en Roma, met geboorte- en sterfdatum. In de nacht wordt het monument verlicht door led-lampen.

Lees ook: Bezwaren omwonenden afgewezen: namenmonument stap dichterbij

Het Auschwitz Comité pleit al sinds 2007 voor de komst van het Namenmonument. Volgens de oorspronkelijke planning had het gedenkteken al in 2015 klaar moeten zijn. Dit werd later verschoven naar begin 2018. Dit kwam onder andere door bezwaren van omwonenden. Nu is de verwachting dat het monument medio 2020 wordt opgeleverd.