Start van hoofdcontent

112

nl

Aanslagpleger CS uit opnieuw bedreiging aan adres Wilders

22 februari 2019, 11.02 uur · Aangepast 22 februari 2019, 21.34 uur

Jawed S., de man die afgelopen zomer twee Amerikaanse toeristen neerstak op het Centraal Station, heeft vrijdag in de rechtbank opnieuw een bedreiging geuit aan het adres van PVV-voorman Geert Wilders.

'Als het zo is dat 90 procent van de Nederlanders tegen Wilders is en de overheid hem toch de ruimte geeft, dan ben ik van plan om ergere dingen te gaan doen en zelf met Wilders af te rekenen', verklaarde S. vrijdagmorgen in de rechtbank. In december uitte hij al een soortgelijke bedreiging aan het adres van Wilders.

In de rechtbank werd vandaag tijdens een pro-forma zitting onder meer gesproken over het al dan niet afstaan van de rapportage die het Pieter Baan Centrum opstelt van Jawed S. aan zijn slachtoffers. Iets waar S. zelf, vanuit privacy-overweging, op tegen is. 

Tussentijdse zitting
Vandaag stond een tussentijdse zitting gepland waarin de voortgang van de zaak tegen S. wordt besproken. Op 17 mei staat een volgende pro-forma zitting gepland. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de Afghaanse man vindt plaats op 2 en 3 september.

Twee Amerikaanse slachtoffers
Jawed S. stak op vrijdagmiddag 31 augustus bij de informatiebalie van de NS in de Westtunnel twee nietsvermoedende Amerikanen neer. Toegesnelde politieagenten wisten hem snel uit te schakelen, waarmee ze erger konden voorkomen. S. werd in zijn been geschoten. 

Hij verklaarde tegenover de politie dat hij dat deed, omdat in zijn ogen de profeet Mohammed, de Islam en Allah in Nederland veelvuldig worden beledigd. De trigger om hier toe te slaan was de cartoonwedstrijd van Geert Wilders, zo bleek bij de eerste zitting eind vorig jaar.