Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fietsersbond: wegknipbeleid langs de Rode Loper moet anders

22 februari 2019, 17.37 uur · Aangepast 22 februari 2019, 18.52 uur · Foto: AT5

Eerder dit jaar was de Fietserbond al bezorgd om het aangekondigde wegknipbeleid langs de Rode Loper. De Fietserbond kiest er nu voor om bij de rechter in beroep te gaan tegen het besluit om alle buiten de voorzieningen geparkeerde fietsen te verwijderen.

In een gesprek met Het Parool geeft Jan Pieter Nepveu van de Fietsersbond aan dat het beleid rondom de Rode Loper moet worden aangepast. 'De gemeente maakt zich er heel makkelijk vanaf door langs de gehele Rode Loper hetzelfde beleid te voeren.'

Volgens Nepveu is het huidige beleid op de drukke plekken zoals het Leidseplein en het Centraal Station geschikt. Het gebied rondom de Albert Cuyp is volgens de bond een heel ander verhaal: 'Het gebied wordt daar bij uitstek gebruikt door 'kortparkeerders'. In principe mogen fietsen ongeveer een uur hinderlijk geparkeerd staan, voordat ze worden verwijderd. In de praktijk worden ze nu al sneller opgeruimd.'

Lees ook: Fietsersbond maakt zich druk om wegknipbeleid Rode Loper

Volgens de Fietsersbond bestaat de kans dat mensen minder snel de fiets pakken voor een bezoek aan deze gebieden. Dit zou de fietserscultuur in onze stad aan kunnen tasten. 

Depot 
Sinds de herinrichting van de route van het Centraal Station tot en met de Ferdinand Bolstraat - het gebied de Rode Loper - is het beleid rondom geparkeerde fietsen veranderd. Alle fietsen die niet in de daarvoor bestemde vakken staan worden weggehaald en meegenomen naar het depot in Westpoort.