Politiek

Eric van der Burg kondigt afscheid van Amsterdamse politiek aan

23 februari 2019, 08.12 uur · Aangepast 23 februari 2019, 08.29 uur

Whatsapp

Eric van der Burg (VVD) vertrekt na 32 jaar uit de Amsterdamse politiek, ook als hij niet wordt verkozen tot Eerste Kamerlid. Dat heeft Van der Burg, die onder meer acht jaar wethouder was, de burgemeester en de VVD-fractie gisteren verteld. Op 13 maart neemt hij afscheid.

Van der Burg liet eerder al weten de Amsterdamse politiek te gaan verlaten als hij verkozen wordt tot Eerste Kamerlid. Van der Burg staat op de elfde plek van de kieslijst voor de Eerste Kamer. Momenteel heeft de VVD dertien zetels in de Eerste Kamer, dus is het goed mogelijk dat Van der Burg verkozen wordt. Nu wordt duidelijk dat Van der Burg ook afscheid neemt als hij niet verkozen wordt.

Waarnemend burgemeester

Van der Burg, die begon als raadslid in Zuidoost, zat sinds mei vorig jaar in de oppositie, nadat er geen plaats meer was voor zijn VVD in het college. Daarmee kwam een einde aan een periode van acht jaar als wethouder. Met AT5 keek Van der Burg destijds terug op die periode. 'Dit is waarvan ik als kind heb gedroomd. Dat is waar geworden, dat is fantastisch', vertelde hij emotioneel. 

Lees ook: Eric van der Burg neemt zingend afscheid als wethouder: 'Het was fantastisch'

Ook was Van der Burg na het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan en het vertrek van Kajsa Ollongren korte tijd waarnemend burgemeester. Dat beviel de bestuurder goed, al solliciteerde hij niet als nieuwe burgemeester van Amsterdam. In een tweet die Van der Burg vanmorgen plaatste laat hij weten een fantastische tijd te hebben gehad. 'Wat een eer al die tijd mijn stad te mogen dienen.' 

Van der Burg staat bekend om zijn gepassioneerde toewijding aan de stad. Ook kreeg Van der Burg in het verleden kritiek 'te links' te zijn, van onder anderen VVD-coryfee Frits Bolkestein en Michiel Couzy, politiek verslaggever van Het Parool. Die laatste meende dat Van der Burg onderdeel is van de 'extreem linkse flank' van de VVD. 'Amsterdam is een stad die net wat linkser is dan de rest van Nederland. Hier zie je dus ook dat VVD'ers het liberale element net wat meer naar voren brengen', verklaarde Van der Burg zijn koers.

Whatsapp